Cetățenii din stânga Nistrului sunt îngrijorați după ultimele alerte emise de Moscova privind o eventuală destabilizare în regiunea transnistreană, pusă de agenții de influență ai Rusiei și chiar de ministerul rus al Apărării pe seama Ucrainei, dezinfomările reușind să stârnească teamă în așa-zisa Transnistria, dar în alt sens decât cel dorit de Kremlin.
Astfel, tot mai mulți tineri de acolo vin în partea dreaptă a țării, a precizat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
„Cetățenii sunt îngrijorați și nu-și doresc nicidecum să fie înrolați în această tragedie. Tinerii părăsesc teritoriul pentru că nu doresc să fie înrolați, probabil este și decizia părinților să-i trimită pe malul drept ca să fie în siguranță. Drept dovadă este că ei nu pot înrola nicidecum așa numita misiune pacificatoare în anumitele forțe militare de curs.
Așa numitele autorități, la fel, au un comportament foarte cuminte. Nu îi vedem cu declarații belicoase așa cum și-ar dori cei de la Kremlin
Cu alte cuvinte, nici cetățenii, nici așa numita administrație de acolo nu dorește să fie implicată în acest război. Ceea ce face Kremlinul este o campanie de dezinformare masivă în Ucraina, Republica Moldova, statele UE, de intoxicare a spațiului public cu tot felul de minciuni. Cu cât mai mare este minciuna, cu atât miza este mai mare. Încercarea este de a destabiliza situația într-o țară sau alta. Rolul nostru este să explicăm acest lucru și să nu permitem să ne destabilizeze situația din țară”, a precizat Igor Grosu pentru Radio Moldova
Președintele Parlamentului afirmă armata ucraineană ține mai departe armata rusă departe de hotarele Republicii Moldova. Mai mult, subliniază Igor Grosu, regiunile Odesa și Nicolaev sunt bine păzite.
Intervenția lui Igor Grosu la Radio Moldova poate fi ascultată integral AICI.
Denumirea limbii este decizia suverană a Republicii Moldova, a mai spus Igor Grosu în cadrul aceleași emisiuni, într-o replică pentru controversata purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia „Republica Moldova își abandonează limba maternă”, la intervenția Statelor Unite. Igor prin intermediul Maiei Sandu.
Grosu mai spune că decizia privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” este o decizie „întârziată”, dar necesară.
Proiectul de lege care introduce, oficial, în legislația națională sintagma „limba română” este unul perfect legal, a mai arătat Igor Grosu.