Actualitate Internă

VIDEO. Actorii Teatrului din Mariupol, distrus de ruși, au ajuns la Chișinău pentru o premieră. Autoritățile le-au propus să se stabilească aici pe termen nelimitat, punându-le și un teatru la dispoziție

VIDEO. Actorii Teatrului din Mariupol, distrus de ruși, au ajuns la Chișinău pentru o premieră. Autoritățile le-au propus să se stabilească aici pe termen nelimitat, punându-le și un teatru la dispoziție

Trupa teatrului dramatic din orașul ucrainean Mariupol, distrus de bombardamentenele ruseși în 16 martie 2022, a venit la Chișinău, la invitația autorităților moldovene, care se oferă să o găzduiască pe termen nelimitat. 

Directoarea teatrului a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că a primit mai multe oferte similare, în diferite țări, și încă nu a luat o decizie.

Ea a povestit și despre ororile prin care au trecut angajații teatrului, dar și cei peste 2.000 de oameni, printre care femei și nou-născuți, care s-au adăpostit în subsolul clădirii bombardate de ruși, deși pe mai multe laturi ale teatrului era scris cu litere mari, pe asfalt, „COPII!”. Au fost sute de victime atunci, mulți actori fiind de asemenea răniți. 

„Vera Lebedinsakia (actriță) care are peste 60 de ani își făcea loc printre cadavre ca să iasă”, a povestit directoarea VIDEO AICI.

„Ministerul Culturii din Moldova intenționează să inaugureze un curs de artă dramatică în limba ucraineană la Academia de Arte pentru studenți ucraineni refugiați care vor să studieze în domeniu și care ulterior să fie cooptați în echipa teatrului din Mariupol”, a declarat Liudmila Kolosovici, directoarea Teatrului dramatic din Mariupol. Ea a vizitat Teatrul fără Nume care ar urma să găzuiească echipa din Mariupol în cazul în care aceasta va decide să se stabilească la Chișinău, precizând și că Teatrul Național „Mihai Eminescu” seamănă uluitor de bine cu teatrul din Mariupol distrus de ruși. 

Trupa a primit mai multe oferte începând cu luna februarie, dar încă nu a luat o decizie în privința mutării.

„Deocamdată ce putem face e ca teatrul nostru din Ucraina să vină în turnee. Vrem să aducem spectacolul Decameronul. O să avem o premieră aici pe 19 mai și poate în luna mai o să venim aici”, a mai spus directoarea.

Momentan trupa se află la Ujgorod, un oraș din nord-vestul Ucrainei, dar are turnee în multe orașe europene. 

Recent, potrivit unor imagini și informații difuzate recent de Kiev și presa internațională, rușii au pus complet la pământ rămășițele teatrului din Mariupol, intrând cu buldozerele și excavatoarele în zidurile bombardate.

 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.