Externe

VIDEO. Șefii NATO știu că războiul Rusiei din Ucraina vizează și R.Moldova, pe care o încurajează să nu rămână „slabă” din punct de vedere militar. Mircea Geoană: „respectăm neutralitatea”, dar „a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punctul de vedere al apărării”

VIDEO. Șefii NATO știu că războiul Rusiei din Ucraina vizează și R.Moldova, pe care o încurajează să nu rămână „slabă” din punct de vedere militar. Mircea Geoană: „respectăm neutralitatea”, dar „a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punctul de vedere al apărării”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a abordat, cu ocazia reuniunii Alianței de la București, și problemele de securitate și energie cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

Într-un interviu pentru publicația DefenseRomania, Geoană a precizat că la nivelul conducerii NATO este binecunoscut faptul că R.Moldova este supusă unui șantaj energetic de către Moscova (și nu numai având în vedere atacurile cu rachete recente, n. red), cu scopul de a răsturna regimul pro-european de la Chișinău.

În luna noiembrie, din cauza atacurilor masive cu rachete întreprinse de Rusia asupra infrastructurii ucrainene, în R.Moldova au fost cel puțin două situații de întreruperi masive de energie în toată țara, una în 15 noiembrie, a doua, mult mai severă, pe 23 noiembrie. Anterior, pe 31 octombrie, fragmente dintr-o rachetă rusească interceptată de ucraineni căzuseră pe teritoriul R.Moldova, avariind mai multe locuințe

„Războiul pe care Rusia l-a început acum 9 luni împotriva Ucrainei are efecte nu doar în Ucraina, ci și la nivelul țărilor europene, inclusiv în Republica Moldova. Republica Moldova e o țară neutră prin Constituție iar acest lucru e respectat de către NATO. E decizia fiecărei țări să-și aleagă direcția și alianțele pe care le dorește. Dar realitatea este că Rusia e un jucător agresiv și imprevizibil. Acest lucru produce consecințe de analiză strategică și la Chișinău, și la Helsinki, Stockholm, Tbilisi, București, Washington, Beijing, Tokyo și peste tot. Discutam cu partenerii noștri moldoveni, cu care avem o relație strânsă și în cadrul NATO, că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punct de vedere militar și din punct de vedere al apărării”, a precizat înaltul oficial român, pentru DefenseRomania.

„În clipa de față Republica Moldova încearcă să obțină susținere din partea aliaților și UE pentru a putea să își rezolve problemele imediate care sunt legate de securitate și  legate de energie și reziliență economică.

E o luptă agresivă pe care Rusia o duce aproape pe față de a provoca instabilitate și a folosi nemulțumirea socială care există pentru a răsturna un guvern pro-european de la Chișinău. Ministrul Apărării moldovean a fost de două ori la NATO într-o lună de zile, nu s-a întâmplat acest lucru foarte des. Cred că prezența ministrului Nicu Popescu la București e începutul unei reinterpretări a ceea ce înseamnă neutralitate pentru Republica Moldova. E un început de adaptare la o nouă realitate strategică, la o nouă aritehctură europeană de securitate”, a mai spus Mircea Geoană. VIDEO la finalul textului.

Ministrul de Externe de la Chișină, Nicu Popescu, a precizat, într-o conferință de presă organizată în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai Alianței Nord Atlantice de la București, că „Republica Moldova nu țintește să fie membră NATO”. Popescu a menționat că statutul de neutralitate al Moldovei este prevăzut în Constituție, adăugând însă că neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume.

„Moldova este interesată să-și fortifice reziliența inclusiv prin NATO”, a declarat Popescu, afirmând că Moldova este prezentă la întâlnirea ministerială NATO pentru a fi mai vizibilă pe arena internațională și pentru a-și face parteneriate cu acele țări și organizații care susțin libertatea R. Moldovei, integritatea teritorială și democrația.

Declarația privind R.Moldova de la minutul 5 aproximativ.



 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.