Actualitate Internă

UPDATE. Ucraina a fost, din nou, ținta unui atac masiv cu rachete rusești. Ce spun autoritățile de la Chișinău despre zvonurile privind încălcarea spațiului aerian al R.Moldova

UPDATE. Ucraina a fost, din nou, ținta unui atac masiv cu rachete rusești. Ce spun autoritățile de la Chișinău despre zvonurile privind încălcarea spațiului aerian al R.Moldova

Ministerul moldovean al Apărării infirmă informațiile potrivit cărora spațiul aerian al Republicii Moldova ar fi fost survolat de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră în urma atacurilor din această dimineață. „Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile, monitorizează atent situația în regiune și spațiul aerian național pentru a evita orice riscuri la adresa țării. Invităm cetățenii noștri să se informeze din sursele oficiale ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat remis astăzi, 9 martie.

Știrea inițială

Mai multe pagini de Twitter și canale de Telegram relatează că, în urma valului de rachete de croazieră lansat de teroriștii ruși dinspre Marea Neagră spre orașe din vestul Ucrainei, mai multe rachete ar fi intrat în spațiul aerian al R.Moldova în cursul dimineții de joi.

Rachetele au vizat orașe aflate aproape de granița cu Polonia, printre care Lviv și Ivano-Frankivsk, scrie Visegad24 pe Twitter. Informația nu a fost confirmată, deocamdată, și din surse oficiale.

Agențiile de presă au relatat, anterior, că atacuri masive au avut loc asupra mai multor orașe din estul și sudul Ucrainei, lovind clădiri rezidențiale și infrastructuri din Harkiv și Odesa.

Atacurile au provocat pene de curent în mai multe zone, au precizat lideri ucraineni regionali.

Rachetele au lovit o instalație energetică din orașul Odesa, provocând întreruperi în alimentarea cu energie electrică, a precizat guvernatorul acestuia, Maksym Marchenko.

Zone rezidențiale au fost de asemenea lovite, dar nu au fost raportate victime, a adăugat el.

Oleg Synegubov, șeful administrației regionale din Harkiv, a declarat că rușii au lovit, în cursul nopții, orașul de cel puțin 15 ori, vizând infastructura critică și o clădire rezidențială. 

La ora difuzării acestei informații, pagubele erau în curs de evaluare. Nu au fost precizări cu privire la victime.

Atacuri au fost semnalate și la Dnipro.

În jurul orei 5:45 o explozie puternică a fost semnalată la Kiev. Anterior, potrivit Kyiv Independent (Telegram), administrația militară a regiunii Kiev raportase că apărarea antiaeriană a regiunii a fost în funcțiune.

Potrivit unor relatări ulterioare, însoțite și de imagini care surprindeau o dâră uriașă de fum, ar fi vorba despre lovirea centralei electrice din capitală unde ar fi izbucnit și un incediu. 

„Explozii în districtul Holosiivskyi din capitală. Toate serviciile (de urgență) sunt în drum spre locul lovit. Mai multe detalii în curând", a scris primarul Vitali Kliciko pe Telegram.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.