Actualitate Internă

Cel mai recent sondaj deferit publicității în R.Moldova ridică semne de întrebare. Consultantul politic Cristian Hrițuc, avertisment pentru PAS: Fabricarea unei realități poate avea efecte adverse

Cel mai recent sondaj deferit publicității în R.Moldova ridică semne de întrebare. Consultantul politic Cristian Hrițuc, avertisment pentru PAS: Fabricarea unei realități poate avea efecte adverse

Consultantul politic Cristian Hrițuc, redutabil cunoscător al realităților din stânga Prutului, explică, pe Facebook, de ce ultimul sondaj deferit publicității în R.Moldova (detalii AICI) ridică o serie de semne de întrebare. De asemenea, Hrițuc îi avertizează pe cei de la PAS că fabricarea unei realități poate comporta o serie de efecte adverse. 

Podul.md vă prezintă comentariile lui Cristian Hrițuc: 

”M-aș bucura dacă sondajul prezentat astăzi de Watch Dog ar fi adevărat. Dar...

Ultimul sondaj făcut de CBS Axa în ianuarie arăta ca PAS e la 23.4% și acum îl dă la 28.7%. 

Shor scade față de ianuarie cu aproape 6 procente și BECS (PSRM-PCRM) scade aproape 3 procente.

Putea fi o creștere așa mare pentru PAS? Schimbarea premierului poate da de obicei un boost, dar asta când aduce imediat și schimbări vizibile în societate și pe un mediu calm. În Republica Moldova mediul a fost extrem de tensionat, cu multă anxietate și fără schimbări în bine pentru traiul cetățenilor. Guvernul Recean nu a avut timp să facă mare lucru. 

CBS Axa este cunoscut ca institutul de casă al PAS și întotdeauna a săltat scorul acestuia cu 5-9 procente. De aceea, de multe ori trebuie să privim datele prezentate cu multă atenție.

Înțeleg ideea principală a PAS, să arate că poate obține încă o dată o majoritate de peste 50% ( la scor din total votanți PAS e dat la 46,65) dar atenție că poți crea efecte adverse când fabrici o realitate și oamenii realizează asta.

Vă mai dau încă un argument, ca să înțelegeți de ce e necredibil. PAS are acum în sondaje scorul pe care l-a avut și când a câștigat alegerile de acum doi ani. 47%. Atât a avut pe teritoriul Republicii Moldova, fără diaspora.

PAS nu poate sta la 47%. Asta ar însemna că nu i-a afectat criza energetică, războiul și nici erodarea normală, care intervine chiar și dacă lucrurile merg bine.

În luna martie, când încă se simt facturile de la încălzire, să spui că PAS a revenit la scorul de acum 2 ani, e nebunie.

Dacă dăm sondajul doar pentru că e făcut de o firmă de apropiată de PAS fără să ne gândim un pic, asta nu ajută la nimic. Nici aici, nici dincolo”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.