Actualitate Internă

EXCLUSIV VIDEO. Întoarcerea unui fiu risipitor. Povestea lui Mihai Peicov, tânărul care a redescoperit România după ce rușii l-au învățat să o urască. Dezvăluiri: cum își plătea Dodon ”protestatarii” aduși din așa-zisa Găgăuzia / sălbatica propagandă rusească din școli

EXCLUSIV VIDEO. Întoarcerea unui fiu risipitor. Povestea lui Mihai Peicov, tânărul care a redescoperit România după ce rușii l-au învățat să o urască. Dezvăluiri: cum își plătea Dodon ”protestatarii” aduși din așa-zisa Găgăuzia / sălbatica propagandă rusească din școli

O nouă ediție de excepție a emisiunii ”Raport”, pe care Podul.md o produce la Chișinău, prin gazda sa: jurnalistul basarabean Nicolae Chicu. De data aceasta, protagonistul interviului este tânărul Mihai Peicov, originar din raionul Taraclia, care a trăit și a învățat o lungă perioadă, până în urmă cu trei-patru ani, în așa-zisa Găgăuzia (enklavă rusească de aceeași speță cu așa-zisa Transnistria). Tatăl lui Mihai este bulgar, iar mama sa e basarabeancă. În casă și în general în familie s-a vorbit numai în limba rusă. La fel se întâmpla pretutindeni în satul său natal. Într-o anumită ordine de idei, prezentul interviu este o reîntoarcere Acasă a unui fiu rătăcitor. Să vă explic de ce. 

”Eu am fost un tânăr afectat de propagandă, un tânăr care credea că fără Putin și Federația Rusă nu există nimic pe pământ”, punctează Mihai, iar cuvintele lui par desprinse dintr-o spovedanie.

În 2016 îl vota pe Dodon și o ura visceral pe Maia Sandu. Deși pe jumătate român și fără pic de sânge rusesc în vene, Mihai ura România, îi ura de moarte pe unioniști și nu vorbea deloc româna. ”Românii erau dușmanii”, își amintește. 

La liceul lui din așa-zisa Găgăuzia, direcția, direcția și profesorii (mai toți ruși cu acte în regulă, cu toții rusofili fanatici) îi învățău pe elevi că Rusia și unica soluție pentru orice și că Putin este un lider măreț. Alteori îi mânau ca pe vite în fața lui Dodon, Bătrîncea și a altor goarne PSRM-iste, care îi anunțau că Maia Sandu va aduce 30.000 de sirieni și îi va transforma pe toți băștinașii în ”lesbieni”. I se pompa ură despre tot ce înseamnă România și români, deși el și român de-al nostru după mamă. Diriginta avea să ajungă deputată din partea socialiștilor. Și alți profesori au fost răsplătiți similar. Orice elev care nu împărtășea rusofilia omniprezentă era numită ”dușmanul clasei” sau ”dușmanul școlii”. Devenea o țintă a persecuțiilor, un marginalizat.

”Dacă refuzai să îi faci propagandă lui Dodon, începeau presiunile și sancțiunile. De exemplu, îți puneau nota 4 la matematică, deși asta nu avea legătura cu matematica. Notele tale deveneau foarte mici”, explică Mihai, iar cuvintele lui spun totul despre distopia rusească impusă în așa-zisele școli din așa-zisa Găgăuzia. 



În 2019, o altă etapă: Mihai a fost protestatar plătit de PSRM. Pe-atunci era afiliat ”gărzii tinere” a PSRM. Rusofilii lui Dodon l-au plătit cu 120 de lei, la fel ca pe alți 49 de tineri din satul său natal. I-au transportat la Chișinău cu rutierele, unde s-au contopit cu alți ”protestatari”, aduși de prin toate ungherele R.Moldova, le-au trântit câte un tablou sovietic în brațe și i-au mânat prin centrul orașului, susținând că tinerii ar demonstra voluntar. 

”Nici nu mai țin minte ce ne-au pus să strigăm. Mi-au pus un tablou în brațe, nu rețin despre cine era vorba. Nu-mi mai păsa de ce voiau ei. Eu îmi doream să văd Chișinăul, cei mai mulți asta doream. Îmi părea bine că vedeam Chișinăul și că îmi și dădeau bani pentru asta”, își amintește Mihai, a cărui sinceritate rămâne mereu debordantă. 

Apoi s-a întâmplat o reconversie lăuntrică. Și totul a început pe coordonatele limbii, parcă regăsită pe un alt drum al Damascului. Terminând liceul, Mihai a venit la Chișinău, la facultate. A întâmpinat mari greutăți, nu știa absolut deloc limba română. Așa că a început să o învețe, să o vorbească, să o citească și să o scrie în mod uzual. Acum o vorbește mult mai bine și mai corect decât George Simion, Șoșoacă, Ciucă, Iohannis, Ciolacu sau Bode. Plus că nu le are cu plagiatul. 

De mai bine de trei ani vraja rusească sa spulberat cu totul. Acum nu-l mai iubește pe Putin, știe bine că e un criminal genocidar. Acum nu mai crede că Rusia și rușii ar putea reprezenta vreodată o soluție – crimă și barbaria nu sunt căi de urmat. Mihai e pro-occidental și pro-european. Se rușinează când amintește cât de îngustă și absurdă era, până de curând, mica sa lume rusească. A citit istorie și știe că găgăuzii au trăit bine în România Mare, ulterior fiind zdrobiți și rusificați animale. Acum o spune răspicat și o simte întocmai: așa-zisa ”autonomie” a așa-zisei Găgăuzii este o mizerie rusească, o absurditate de proporții care nu ar trebui să existe. De ceva timp, Mihai este o voce publică incomodă care taxează și explică realitățile așa-zisa Găgăuzie, încercând să risipească (recurgând, în primul rând, 

E dureros că majoritatea rudelor sale au rămas putiniste și iubitoare de Rusia – vorbește deschis despre asta, iar revolta și tristețea sunt vizibile. Uneori primește mesaje de la foștii săi concitadini, care-l numesc ”trădător” și ”vândut”, declarându-se rușinați de faptul că Mihai s-a născut în același sat cu ei. Evident, a fost și amenințat. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.