Saturday, Apr 20, 2024
Actualitate Internă

Casa Albă: Rusia urmărește vulnerabilizarea Guvernului pro-european din Moldova cu scopul de a instaura o administrație mai prietenoasă Moscovei

Casa Albă: Rusia urmărește vulnerabilizarea Guvernului pro-european din Moldova cu scopul de a instaura o administrație mai prietenoasă Moscovei

Statele Unite consideră că Rusia urmărește posibilitatea vulnerabilizării Guvernului Republicii Moldova, cu scopul probabil al unei eventuale instaurări la Chișinău a unei administrații mai prietenoase Federației Ruse. Afirmația se regăsește într-un  comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău, care a amintit despre îngrijorările exprimate în luna februarie de președinta Maia Sandu privind tentativele Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova. 

„În calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, sunt conștient că aceste informații sunt îngrijorătoare, deși nu neapărat surprinzătoare pentru mulți cetățeni ai Moldovei, martori, de câteva zeci de ani încoace, ai influenței maligne a Rusiei aici. După cum am spus din momentul lansării de către Rusia a invaziei sale brutale și neprovocate în Ucraina, noi nu vedem indicii ale vreunei amenințări militare imediate la adresa Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

„Statele Unite respectă suveranitatea Republicii Moldova, integritatea sa teritorială și neutralitatea sa constituțională. De asemenea, respectăm alegerea de către poporul Republicii Moldova a unui Guvern devotat reformelor și integrării Europene”, se mai arată în comunicat. 

SUA are încredere în Guvernul de la Chișinău: Poporul, oamenii de afaceri și investitorii să-și mențină și ei încrederea

„Statele Unite își mențin convingerea în abilitățile prezentului Guvern de a-și respecta promisiunile și de a aborda eficient aceste amenințări. Poporul Republicii Moldova, oamenii de afaceri din Moldova și investitorii internaționali trebuie să-și mențină la rândul lor încrederea că Guvernul Republicii Moldova este bine-poziționat să implementeze reformele semnificative necesare pentru dezvoltarea economică a țării și pentru apărarea acesteia contra forțelor externe cărora nu le convine succesul Republicii Moldova”, susține Ambasada americană la Chișinău.

„Din nou, după cum a menționat mai devreme Casa Albă, Statele Unite sprijină amplu reformele politice, economice și anticorupție ale Republicii Moldova precum și aprofundarea integrării europene a acesteia. Poporul Republicii Moldova a demonstrat clar că aspiră spre un viitor luminos. Noi vom fi alături de Republica Moldova la fiecare etapă a acestui proces”, afirmă misiunea diplomatică.

SUA: Nu există o amenințare militară iminentă din partea Rusiei. Vom ajuta R. Moldova să lupte împotriva încercărilor de destabilizare

Într-un briefing de presă susținut vineri, 10 martie, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă,, John Kirby, a declarat că Statele Unite sunt de acord cu opinia președintei Maia Sandu, conform căreia nu există o amenințare militară iminentă din partea Rusiei, dar, totodată, împărtășește îngrijorarea că Moscova încearcă să-și destabilizeze Republica Moldova pentru a instala un Guvern mai orientat spre Rusia.

„Mai exact, actorii ruși, unii cu legături actuale cu informațiile ruse, încearcă să organizeze și să folosească protestele din Moldova ca bază pentru a stimula și produce insurecția împotriva Guvernului moldovean”, a declarat Kirby, citat de Reuters.

Alți actori ruși, potrivit lui Kirby, vor lucra pentru a oferi instruire și pentru a ajuta la fabricarea demonstrațiilor în Republica Moldova.

Totodată, a spus responsabilul american, oficialii ruși susțin în mod fals că Ucraina intenționează să atace separatiștii din Transnistria: „Aceste acuzații sunt nefondate, sunt false și pot crea o alarmă fără temei”.

„Am împărtășit informațiile pe care le-am subliniat, precum și detalii suplimentare cu Republica Moldova și omologii noștri, astfel încât aceștia să poată investiga în continuare și să contracareze planurile rusești”, a adăugat acesta.

Amintim că președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu în februarie curent, în timpul unei călătorii la Varșovia, reafirmând sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.