Așa cum anunțau în cursul săptămânii trecute autoritățile Republicii Moldova, ziua de astăzi a început cu manifestări tipice tentativelor Moscovei de destabilizare a Chișinăului. Poliția de Frontieră a anunțat că în jurul orei 12:50, o persoană necunoscută a avertizat că Aeroportul Internațional Chișinău ar fi minat, personalul aeroportuar și călătorii fiind evacuați din clădire, iar procedura de înregistrare a pasagerilor fiind temporar suspendată, până ce autoritățile au ajuns la concluzia că alarma a fost una falsă, cel mai probabil parte a acțiunilor de destabilizare.
În același timp au fost înregistrate încă 4 alerte false cu bombă în Capitală, toate fiind anunțate de aceeași persoană, mitingul din fața Parlamentului degenerând deja, în confruntare de stradă cu forțele de ordine, din primele ore ale desfășurării sale.
Situația de fapt înregistrată azi, la Chișinău, confirmă practic atât semnalele președintelui Maia Sandu, potrivit căreia ”mitingul din 12 martie prezintă, ca de fiecare dată, risc de destabilizare, dar până acum instituțiile statului au demonstrat că știu să țină situația sub control”, cât și avertismentele Statelor Unite ale Americii, potrivit cărora, deși nu se poate vorbi despre o amenințare imediată la adresa Republicii Moldova, administrația americană crede că Rusia caută să slăbească această mică țară, să orchestreze acolo o insurecție și să instaleze un guvern mai favorabil Moscovei.
„Noi credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranță cu obiectivul final de a vedea o administrație mai favorabilă” la conducerea acestei țări”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe.
Kirby a mai spus că Statele Unite au indicii conform cărora actori aflați în legătură cu guvernul rus ar putea instrui manifestanții antiguvernamentali din Republica Moldova.
„Actori ruși, aflați cu siguranță în legătură cu serviciile de informații ruse, încearcă să orchestreze manifestații în (Republica) Moldova și să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecție împotriva guvernului de la Chișinău”, a menționat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit IPN.
„Dar avem încredere în instituțiile democratice și economice moldovene și în capacitatea lor de a răspunde acestor amenințări și, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important”, a adăugat oficialul. Astfel, a precizat Kirby, Statele Unite și-au consolidat comunicarea de informații cu liderii Republicii Moldova asupra activităților ruse în această țară pentru „ca ei să poată ancheta mai mult” și „să contracareze planurile ruse”.
Administrația președintelui Biden crede în plus că Rusia încearcă să răspândească dezinformări despre stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, cum ar fi de exemplu declarațiile Moscovei conform cărora Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea transnistreană.