Actualitate Internă

VIDEO. Serghei Jirnov, fost ofiţer KGB, confirmă că planurile de destabilizare a R.Moldova au fost pregătite de Kremlin. El este însă convins că prezentul război va fi pierdut umilitor de Putin și va rezolva și „rana transnistreană”. Aceasta va dispărea complet foarte curând

VIDEO. Serghei Jirnov, fost ofiţer KGB, confirmă că planurile de destabilizare a R.Moldova au fost pregătite de Kremlin. El este însă convins că prezentul război va fi pierdut umilitor de Putin și va rezolva și „rana transnistreană”. Aceasta va dispărea complet foarte curând

Fostul ofițer KGB Serghei Jirnov, care trăiește în Franța de la începutul anilor 1990 și care l-a mai desființat în trecut pe tiranul de la Moscova (PODUL a semnalat AICI), a precizat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR Moldova că planul inițial al Kremlinului, în februarie 2022, era ca după ocuparea Ucrainei să intervină militar și în R.Moldova, pe traseul Nikolaiev (Mykolaiv) – Odesa – Transnistria. 

El a confirmat că planurile de destabilizare și diversiuni care au vizat R.Moldovei sunt concepute de către Kremlin, dar a opinat că acestea vor eșua în condițiile în care Rusia va pierde războiul cu Ucraina. Mai mult, el a opinat că „rolul” negativ al Tiraspolului în regiune va dispărea în următoarea perioadă, cu ajutorul României, Ucrainei și Occidentului, așa-zisele autorități transnistrene fiind fără alternativă viabilă în contextul evoluției războiului ruso-ucrainean. VIDEO la finalul textului!

SERGHEI JIRNOV, fost ofițer KGB: „Ultimele provocări la adresa R.Moldova, cu rachete care surovlează spațiul aerian și cad pe teritoriul dvs, faptul că au loc discuții că Moldova va fi următoarea, propagandiștii lui Putin care vorbesc despre asta – amenințarea este, așadar, cât se poate de reală și trebuie tratată drept o amenințare serioasă. 

Unica problemă pentru Vladimir Putin este faptul că acea operațiune pe direcția Nikolaiev-Odesa nu a avut loc, datorită contraatacului ucrainean, rușii fiind nevoiți să se retragă, să părăsească și Hersonul și să se retragă pe malul stâng al râului Nipru. Putem spune clar, Ucraina este scutul care vă protejează țara”. 

„Să știți că atunci când Rusia sau Transnistria vorbesc despre potențiale provocări să fiți siguri că ei le pregătesc. Deja este cunoscut cum se petrec aceste manipulări, se pun în gura lui Peskov (purtătorul de cuvânt al președintelui rus, n.red) sau a Zaharovei (Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus), iar dacă ei vorbesc despre aceasta ei își pun planurile pe seama adversarului, iar dacă le-au anunțat public înseamnă că ei le-au și pregătit”

„Și aşa-numita tentativă de a-l lichida pe liderul separatist, Vladimir Krasnoselski, face parte dintr-o amplă strategie a Moscovei de a pune presiune pe Republica Moldova”.

„Problema (regiunii transnistrene, n.red.) este lipsa unei granițe directe cu Rusia și prin spațiul aerian al Ucrainei nu vor putea trimite trupe aeropurtate și nici pe mare nu pot aduce trupe. Din acest punct de vedere, mijloacele de intervenție sunt limitate. Totuși, trupele de ocupație, fosta armată a 14-a a URSS, are anumite rezerve și pot să le folosească pentru destabilizarea situației politice, sociale din Republica Moldova”

Interesant este că fostul ofițer KGB nu consideră Federația Rusă și FSB ca succesoare autentice ale URSS și KGB motivând că Putin este un oligah (obsedat de bani)  care a pus pe primul plan relațiile capitalist, nu are nimic de-a face cu URSS și și-ar fi încălcat jurământul. „Eu mai glumesc că dacă ar reveni Stalin acum, Putin ar fi împușcat ca trădător”, a mai spus Jirnov.

El a conchis arătând că Putin nu va câștiga niciodată războiul contra Ucrainei care își apără „teritoriile, cetățenii, democrația devenind astfel un stat cu adevărat european care are un viitor indubitabil în această direcție”. 

În ce privește viitorul R.Moldova și al situației transnistrene, fostul ofițer KGB a precizat că dacă așa-zisa Transnistrie ar intenționa să organizeze vreo operațiune militară contra Chișinăului, cu siguranță că Ucraina ar sări imediat în ajutor. „Regiunea transnistreană mai poate juca un rol negativ în regiune cel mult câțiva ani, dacă nu chiar câteva luni...iar acest lucru este înțeles cu siguranță și de către cei de la Tiraspol, deoarce văd și ei cum evoluează conflictul din Ucraina, cum se derulează istoria Donbasului și a Crimeei și cred că deja printre ei sunt tot mai puțini gata să se alăture unei aventuri puse la cale de Moscova. Cred că situația se va rezolva de la sine, deoarce aveți doi mari aliați - Occidentul și Ucraina - și nu în ultimul rând România care, la nevoie, vă poate ajuta la rezolvarea acestei probleme. Să sperăm că istoria Transnistriei se va încheia cu lichidarea acestei răni rusești care a fost lăsată special de Moscova pe teritoriul vostru”



 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.