Cea mai bună modalitate de a apăra R.Moldova de atacurile Rusiei constă în protejarea Ucrainei, a declarat joi ministrul britanic de Externe, evitând pe de altă parte să-și ia angajamentul de a furniza armament Chișinăului.
James Cleverly a efectuat o vizită în Moldova, pe parcursul căreia a anunțat un ajutor britanic de 10 milioane de lire sterline (12 milioane de dolari) pentru reforme economice, inclusiv în sectorul energetic.
De la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei și până în prezent, Guvernul pro-occidental de la Chișinău s-a temut că R.Moldova ar putea fi ținta unui atac al hoardelor Kremlinului.
Întrebat de reporteri dacă Londra plănuiește acordarea de sprijin militar Republicii Moldova, Cleverly a răspuns: "Credem cu tărie că una dintre cele mai bune modalități de a proteja Moldova de atacurile fizice este să îi ajutăm pe ucraineni să se apere împotriva Rusiei".
Redăm comunicatul Ministerului britanic de Externe despre vizita în R.Moldova: "Regatul Unit își intensifică sprijinul financiar pentru Moldova și Georgia, deoarece acestea continuă să sufere de pe urma impactului destabilizator al invaziei ilegale desfășurate de Putin asupra Ucrainei.
Într-o vizită în cele două țări (16 - 17 martie), ministrul de Externe James Cleverly va anunța o sumă suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru a sprijini reformele economice și de guvernare în Moldova, respectiv noi finanțări pentru a consolida securitatea alegerilor de anul viitor din Georgia.
Va reitera faptul că Regatul Unit este alături de poporul Moldovei și Georgiei în apărarea alegerii lor democratice de a urma o cale a libertății, independenței și democrației.
Înaintea de începerea vizitei, ministrul de Externe James Cleverly a spus: 'Puține societăți înțeleg mai bine tacticile subterane ale activității maligne rusești decât Moldova și Georgia.
Regatul Unit nu va sta cu mâinile în sân în timp ce Moscova le subminează flagrant democrația, suveranitatea și integritatea teritorială.
Trebuie să le consolidăm rezistența la amenințările hibride ale Rusiei, să protejăm alegerile democratice ale popoarelor lor și să le protejăm de amenințarea ce se află în proximitate.
Ambele țări sunt vulnerabile, deoarece suferă de efectele tacticilor hibride ale Kremlinului, agresiunii și încercărilor de a extinde controlul Rusiei asupra regiunii. Ministrul de Externe va demonstra angajamentul neclintit al Regatului Unit de a le proteja integritatea teritorială și suveranitatea.
La Chișinău, ministrul de Externe va anunța planurile Guvernului Regatului Unit de a consolida rezistența Moldovei la această interferență malignă printr-o finanțare suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru reformele economice și de guvernare, inclusiv în sectorul energetic.
În Georgia, Cleverly va vedea modul în care cooperarea cu Regatul Unit ajută la contracararea amestecului subversiv al Rusiei, inclusiv colaborarea în domeniul apărării și securității cibernetice.
Pentru a contribui la consolidarea democrației în Georgia, Regatul Unit va oferi, de asemenea, 500.000 de lire sterline, menite să creeze un mediu pentru alegeri libere și corecte în 2024, protejându-le de interferențele externe.
Noile prevederi care vor fi anunțate în timpul vizitei ministrului de Externe se bazează pe sprijinul existent al Guvernului britanic pentru ambele țări.
Noul angajament pentru Moldova se adaugă celor 12 milioane de lire sterline care deja contribuie la activitatea critică de transparentizare și de combatere a corupției.
Totodată, se lucrează pentru a ajuta Moldova să-și consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. La acestea se adaugă un sprijin suplimentar de 10 milioane de lire sterline pentru agențiile ONU care oferă servicii esențiale și ajutor financiar refugiaților ucraineni și cetățenilor moldoveni care îi găzduiesc".
În ultimele luni, rachetele rusești care vizează Ucraina au pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova. De asemenea, Kremlinul a organizat proteste antiguvernamentale la Chișinău.
Amintim totodată că președinta R.Moldova, Maia Sandu, a acuzat Moscova în februarie că plănuiește o lovitură de stat pentru a da jos guvernarea pro-occidentală de la Chișinău.