După ce, la începutul lunii februarie, Parlamentul Republicii Moldova a votat un proiect de lege care prevede pedepsirea acțiunilor separatiste, Tiraspolul a reacționat extrem de violent, acuzat autoritățile moldovenești de genocid în legătură cu adoptarea respectivului normativ.
„Primul semn de genocid este punerea oamenilor care locuiesc pe teritoriul Transnistriei în afara cadrului lor juridic. Legea separatismului i-a desemnat pe toți transnistrenii drept criminali. Anterior, ei (guvernul Republicii Moldova) doreau să facă asta în afara legii, dar acum au venit cu o lege – numind criminali pe toți transnistrenii, au eliminat impedimentul legal”, a declarat șeful autoproclamatei și nerecunoscutei republici de peste Nistru, Vadim Krasnoselski.
În doar câteva zile, Transnistria a anunțat că își va adapta propriul Cod Penal, amenințând Chișinăul că Tiraspolul intenționează să tragă la răspundere pe toți cei care vor aplica așa numita ”Lege a separatismului” în raport cu cetățenii transnistreni.
Potrivit autoproclamatului lider de la Tiraspol, fostul milițian sovietic Vadim Krasnoselski, oricine de pe malul stâng al Nistrului ar putea deveni o țintă pentru autoritățile constituționale, în contextul noilor prevederi legislative.
„Din punct de vedere al abordării formale a acestei legi toată lumea poate fi implicată. Cine servește, cine comandă, cine conduce, cine plătește taxe. Toata lumea. Chiar și plata taxelor către administrația din Tiraspol poate fi considerată drept sprijin pentru regimul separatist. Chiar și impozitul pe venit, dacă se dorește. Întrebarea este diferită. Care va fi practica juridică pentru aceasta? Vom contracara, adică 100% vom răspunde. Nu stăm cu mâinile în sân. Am făcut și unele modificări Codului nostru penal, datorită cărora vom putea trage la răspundere pe toți cei care vor aplica Legea separatismului în raport cu cetățenii transnistreni”, a spus recent Krasnoselski.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, la începutul lunii, în lectură finală, modificările la Codul penal, scopul acestora, după cum se precizează în nota de informare, fiind alinierea cadrului de reglementare în domeniul securității statului cu situația reală în domeniul combaterii riscurilor și amenințărilor „generate de activitățile subversive de culegere de informații ale serviciilor de informații externe îndreptate împotriva Republicii Moldova”.
Proiectul de amendamente desemna și un nou tip de infracțiune împotriva aviației și securității aeroportuare, și anume „zborul ilegal al obiectelor folosite în scopuri militare peste spațiul aerian al Republicii Moldova”.