Wednesday, May 15, 2024
Actualitate Internă

Procentul basarabenilor care vor Unirea R.Moldova cu România a ajuns în jurul a 50%. APELUL lui Nicolae Negru: ”Bucureștiul și Chișinăul trebuie să elaboreze o strategie comună a revenirii R.Moldova acasă, în România!”

Procentul basarabenilor care vor Unirea R.Moldova cu România a ajuns în jurul a 50%. APELUL lui Nicolae Negru: ”Bucureștiul și Chișinăul trebuie să elaboreze o strategie comună a revenirii R.Moldova acasă, în România!”

Scriitor, jurnalist și analist politic, Nicolae Negru lansează un apel sugestiv, în cel mai recent editorial publicat în Ziarul Național, apel care se adresează atât puterii de la Chișinău, cât și celei de la București: ”E timpul ca politicienii de pe ambele maluri ale Prutului să elaboreze o strategie comună, optimă, a revenirii Republicii Moldova acasă, în România, și să se acționeze în consecință, fără a speria sau tulbura pe cineva. E nevoie de un proiect comun de țară comună”.

Aceasta în condițiile în care, războiul rusesc din Ucraina certifică din nou și din nou amplul eșec al R.Moldova ca stat, bombardamentele rusești distrugând simbolic și teritoriile din stânga Prutului. În aceste condiții, s-a înregistrat o adevărată efuziune basarabenească în contextul Zilei Naționale a României. Nicolae Negru explică de ce suntem martorii unei astfel de explozii pro-românești: 

”Motivele acestei efuziuni sunt la suprafață: niciodată, nici chiar în timpul războiului de pe Nistru, a crahului financiar din 1998, cel de-al doilea stat românesc nu s-a aflat într-o stare atât de precară, nu și-a dezvăluit tarele ca acum. Războiul din Ucraina, criza energetică și explozia subsecventă a prețurilor a scos la iveală eșecul pe toate liniile de funcționare a unui stat: economică, socială, militară, informațională, demografică și chiar culturală, ca să nu mai vorbim de securitate. Bombardamentele ruse din Ucraina distrug simbolic și Republica Moldova. Tot mai mulți moldoveni înțeleg că fără ajutorul României, al UE în general, al SUA, statul nostru nu s-ar ține pe picioare, s-ar prăbuși în câteva luni”.

În același timp, subliniază Nicolae Negru, procentul basarabenilor care vor să voteze un referendum de Unire a R.Moldova cu România a ajuns în jurul a 50%:

”Barometrul de Opinie Publică prezentat chiar în ziua de 1 decembrie arată că 35% din alegători ar vota pentru reUnirea cu România, iar 12% încă nu s-au decis. Sondajul nu i-a inclus pe alegătorii din afara Republicii Moldova. Cu ei cifra adepților reUnirii s-ar ridica la aproape 50%. În reducerea, până la 47%, a ponderii celor care ar vota împotriva reunificării cu România găsim o confirmare a trendului unionist”

Chiar și printre etnicii ucraineni se manifestă o modică schimbare de optică (timidă, dar e un început promițător)  – 11% dintre ei acceptă ideea Reunificării R.Moldova cu România. 

”E timpul ca politicienii de pe ambele maluri ale Prutului, Chișinăul și Bucureștiul, să elaboreze o strategie comună, optimă, a revenirii Republicii Moldova acasă, în România, și să se acționeze în consecință, fără a speria sau tulbura pe cineva. E nevoie de un proiect comun de țară comună”, concluzionează Nicolae Negru.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.