Actualitate Internă

Tensiuni la Chișinău din cauza gazelor rusești. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirmă răspicat că R.Moldova nu are nevoie să cumpere de la Gazprom

Tensiuni la Chișinău din cauza gazelor rusești. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirmă răspicat că R.Moldova nu are nevoie să cumpere de la Gazprom

R.Moldova nu are nevoie să procure gaze de la Gazprom pentru consumul necesar malului drept al Nistrului, a precizat ministrul Energiei Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Radio Chișinău. 

Parlicov a accentuat că aceasta este poziția oficială a Guvernului, iar Moldovagaz ar trebui să explice de ce a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom, decizie unilaterală, care nu a fi fost coordonată cu Ministerul Energiei.

Luni, președintele Consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, afirma că, în luna martie, malul drept a reluat impotrul de gaze livrate de Gazprom, datorită faptului că perioada rece a anului s-a încheiat, iar malul stâng (regiunea transnistreană) nu consumă întreg volumul livrat de către concernul rus. Potrivit lui Ceban, prețurile de achiziție de la Gazprom sunt comparabile cu cele ale Energocom.

VIDEO AICI

„Noi toată iarna am trecut-o fără achiziționa, pentru malul drept, gaze din partea Gazprom. (...) Noi, pentru malul drept, nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Avem gaze care au fost procurate și există stocuri create special pentru securitate prin Energocom și acest gaz în mod normal trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Această poziție a fost comunicată societății Moldovagaz”, a mai spus Parlicov.

 

În opinia ministrului Energiei, în prezent nu este oportună procurarea gazelor rusești. El a explicat că folosirea stocurilor deja existente va permite procurarea gazelor la prețuri mai competitive:

„Atât timp cât acest gaz se consumă, aceasta dă posibilitatea Energocomului să beneficieze de conjunctura de prețuri actuală. Dacă noi vrem să beneficiem de această conjunctură favorabilă, cu cât mai mult gaz noi vom procura de la Energocom, la prețuri competitive, de alternativă, cu atât mai repede vom putea beneficia de conjunctura favorabilă care s-a creat acum”, a menționat ministrul.

Ministrul Victor Parlicov a comunicat că R. Moldova mai are rezerve de gaze din stocurile procurate anterior.

El consideră că contractul cu Gazprom ar putea fi modificat, astfel încât să fie vizate doar cantitățile necesare pentru consumul regiunii transnistrene:

„Asta a fost motivul invocat de Moldovagaz, că acest gaz a fost deja comandat... Noi am fi vrut ca din partea Moldovagaz să fie demersuri către Gazprom în privința reducerii volumelor comandate, pentru că acest mecanism teoretic este posibil, dar am fi vrut să fie și activat, să vedem ce spune și Gazprom... Am fi dorit ca anume livrările pentru malul stâng să fie vizate în contractul cu Gazprom. Pentru malul drept sunt stocuri și opțiuni de alternative”.

„ Am cerut Moldovagaz să procure de la Energocom gazele naturale pentru consumul malului drept al Republicii Moldova, după ce întreprinderea a procurat timp de patru zile gazul livrat de Gazprom regiunii din stânga Nistrului, dar care nu a fost consumat. Decizia Moldovagaz nu a fost coordonată cu Ministerul Energiei.

În prezent, Energocom are stocuri de gaze naturale suficiente pentru alimentarea malului drept, cumpărate anterior la un preț similar celui propus de Gazprom. 

Utilizarea gazelor naturale din rezervele Energocom va permite companiei să acumuleze bani pentru a cumpăra gaze mai ieftine de pe bursele internaționale, profitând astfel de conjunctura de piață favorabilă. 

Dacă vor exista condiții economice, furnizorii de gaze naturale se vor putea adresa Agenției Naționale de Reglementare în Energetică pentru recalcularea tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali”, a scris Parlicov ulterior pe pagina sa publică de Facebook. 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.