Actualitate Internă

VIDEO. Ministrul Apărării din R.Moldova oftează zgomotos când vobește despre trupele ruse din așa-zisa Transnistrie și se ferește să dea un răspuns tranșant în privința aderării la NATO

VIDEO. Ministrul Apărării din R.Moldova oftează zgomotos când vobește despre trupele ruse din așa-zisa Transnistrie și se ferește să dea un răspuns tranșant în privința aderării la NATO

Într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Apărării de la Chişinău, Anatoli Nosatîi, răspunde mai multor întrebări delicate printre care și celor referitoare la situația, respectiv amenințarea din regiunea transnistreană la adresa R.Moldova, afirmând că „guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele pentru a asigura securitatea şi ordinea pe teritoriul Republicii Moldova”. 

„Nu putem spune că este principala problemă pentru Republica Moldova, dar este una dintre ele şi evident că prezenţa pe acest teritoriu a trupelor Federaţiei Ruse, care sunt staţionate ilegal, prezenţa unui contingent paramilitar, a aşa-numitor structuri de forţe armate, de miliţie a Transnistriei, este un factor de destabilizare”, a mai spus ministrul Apărării referitor la regiunea transnistreană. 

În timpul frazei de mai sus, Nosatîi a oftat zgomotos. Video mai jos de la minutul 1 (oftatul la minutul 1:38)

Pe de altă parte, ministrul nu reușește să clarifice intențiile Moldovei cu privire la NATO, mai exact dacă se are în vedere formularea unei cereri de aderare, invocând din nou neutralitatea. 

„Coooperarea cu NATO este o activitate istorică, care durează pe parcursul a 30 de ani şi, în ultima perioadă de timp, a marcat o aprofundare. Avem susţinere deplină pe mai multe paliere, programe, ceea ce ne permite să devenim mai buni, mai instruiţi, mai pregătiţi pentru a ne îndeplini misiunea. Ce ţine de partea politică, de aderare, statutul actual de neutralitate stipulat în Constituţia Republicii Moldova nu permite discuţia pe această temă şi, suplimentar, trebuie să fie şi voinţa poporului”, precizează Nosatîi.

El mai crede că situaţia pe frontul din Ucraina „se va schimba în favoarea armatei ucrainene", ceea ce ar putea genera mai multă stabilitate în regiune.

„Republica Moldova, eu personal, am condamnat acest război. Intervenirea în relaţiile interne ale unui stat este o crimă de război, care a fost şi rămâne o provocare mare pentru securitatea Europei şi a Republicii Moldova îndeosebi, având în vedere că avem hotar comun şi aceste efecte colaterale ale războiului le resimţim zilnic pe teritoriul nostru. E clar că îmi doresc să se restabilească dreptatea. Îmi doresc ca Ucraina să îşi redobândească teritoriile sale, acceptate în conformitate cu principiile internaţionale, inclusiv cu teritoriul Crimeei”, mai spune Nosatîi.



 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.