Cu prilejul celebrării celei de-a 105-a aniversări a votării Actului Unirii Basarabiei cu România, Partidul Unității Naționale (PUN) solicită stabilirea zilei de 27 martie drept Zi Națională a R.Moldova, această acțiune reprezentând o etapă în vederea întoarcerii la Țara-Mamă.
Podul.md vă prezintă în integralitate apelul PUN:
”La 27 martie 1918 Sfatul Țării –structura legislativă a Basarabiei din acea vreme – a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Până la ședința din 27 martie 1918 a Sfatului Țării, comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei au fost consultate în privința Unirii cu Regatul României.
Menționăm că Unirea Basarabiei cu România, prin actul votat de Sfatul Țării la 27 martie 1918, constituie un eveniment epocal al secolului XX pentru națiunea română.
Importanța votului Sfatului Țării este amplificată prin responsabilitatea și maturitatea politică, de care au dat dovadă generația de politicieni Pantelimon Halippa, Elena Alistar, Ion Inculeț, Daniel Ciugureanu și alți înaintași. Ei nu s-au gândit la funcții și beneficii materiale, ei au decis binele comun pentru cetățenii Basarabiei, ei s-au situat deasupra oricăror interese meschine de moment. Ei au făcut istorie și s-au acoperit de glorie eternă.
Conferinţa de Pace de la Paris din 1920 a recunoscut legitimitatea Unirii Basarabiei cu România. La 28 octombrie 1920 România a semnat tratatul de la Paris cu Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia care prevedea: “Considerând că din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic Unirea Basarabiei cu România este pe deplin justificată; Considerând că populaţiunea Basarabiei a manifestat dorinţa de a vedea Basarabia unită cu România”, părţile contractante recunoşteau “suveranitatea României asupra teritoriului Basarabiei, cuprins între frontiera actuală a României, Marea Neagră, cursul Nistrului de la gura sa până la punctul unde este tăiat de vechiul hotar dintre Bucovina şi Basarabia, şi acest hotar”.
Au urmat 22 de ani de modernizare fără precedent a Basarabiei, teritoriu supus deznaționalizării pe parcursul secolului XIX de către Rusia țaristă.
Timp de 22 de ani în Basarabia României Mari au fost deschise circa 3 000 de instituții școlare de limbă română, au fost inaugurate bănci, au fost construite poduri, trei aeroporturi, au fost modernizate infrastructurile feroviare și drumurile. Instituțiile culturale românești au prins viață în Basarabia și au devenit veritabile forjerii de noi talente literare și artistice.
Azi, când celebrăm cea de-a 105-a aniversare de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România, a venit timpul să ne întrebăm, unde a ajuns o parte din teritoriul Basarabiei, pe nume Republica Moldova? Răspunsul îl cunoaștem cu toții – Republica Moldova, dorind să fie stat independent, a demonstrat cu lux de amănunte că nu este posibil să construiești o entitate statală pe loc viran, un teren minat de vestigii sovieto-comuniste, cu elite politice corupte și venale. Republica Moldova a atins limitele existenței sale administrative și instituționale. Cu frontieră estică necontrolată, în condițiile războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, cu o zonă secesionistă în stânga Nistrului, cu o depopulare fulminantă a localităților – Republica Moldova lunecă pe o pantă periculoasă fără posibilitate de a reveni la normalitate.
Celebrarea zilei de 27 martie ca zi a Unirii Basarabiei cu România la București, votată în unanimitate de Parlamentul României, este un lucru important. Cerem actualei majorități parlamentare să instituie și în Republica Moldova sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România în ziua de 27 martie.
Unirea Republicii Moldova cu România se produce deja prin proiectele de infrastructură energetică, poduri, drumuri, peste Prut, investiții românești în Republica Moldova.
În prezent a face politică în Republica Moldova, politică adevărată – înseamnă să revendici Unirea Republicii Moldova cu România. Cetățenii trebuie să înțeleagă odată și definitiv că nu plecarea din acest teritoriu este o ultimă soluție pentru salvarea lor, ci scoaterea hotarului de pe Prut.
Partidul Unității Naționale aduce sincere și calde felicitări tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia aniversării a 105 ani de la votarea Unirii Basarabiei cu România de către Sfatul Țării.
Unirea este inevitabilă, Unirea a început!
Așa să ne ajute Dumnezeu!”