Actualitate Internă

Dodon, discurs bolșevic la aniversarea unirii Basarabiei cu România: ”Nu sunt de acord cu Unirea. În 1918 nu a fost Unire, a fost o anexare ilegală de către România!”

Dodon, discurs bolșevic la aniversarea unirii Basarabiei cu România: ”Nu sunt de acord cu Unirea. În 1918 nu a fost Unire, a fost o anexare ilegală de către România!”

Invitat la emisiunea ”Puterea a patra” de la televiziunea N4 în chiar ziua în care întreaga suflare din Republica Moldova ce simte românește sărbătorea aniversarea unirii Basarabiei cu România, fostul președinte Igor Dodon s-a dovedit o dată în plus un românofob convins și vehement, falsificând cu nonșalanță istoria în cel mai bolșevic stil cu putință și afirmând că actul istoric din martie 1918 a reprezentat în fapt doar o anexare ilegală a Basarabiei de către România.

”Ce s-a întâmplat la 27 martie 1918 nu a fost unire, a fost o anexare ilegală a acestui teritoriu de către România. Nu știm cum au votat ai noștri atunci. Noi am citit puțin și am studiat istoria. Sub mitraliere și sub jandarmi știm cum s-a votat. A fost o pată neagră în istoria neamului nostru. Moldova e un stat independent, suveran. Noi suntem cu românii prieteni, frați. Frate, frate, dar fiecare stăpân la dânsul acasă”, a declarat Dodon, menționând că dezavuează și noile ”scenarii” unioniste vehiculate în cele două țări surori, Republica Moldova și România: ”Se vorbește acum iar de unire. Dar despre ce fel de unire. Hai să fim clari. Anexarea acestui teritoriu de către România nu o să ducă tot teritoriul Moldovei în România. Găgăuzii au dreptul la autodeterminare, nordul nu o să accepte și atunci poate doar câteva raioane din centrul țării or să se unească cu românii. Dar românii, lor pentru ce le trebuie chestia asta? Deci eu tot timpul am fost, sunt și voi fi împotriva acestor scenarii”.

Fostul președinte rusofil și românofob și-a reiterat, de mai multe ori în timpul emisiunii, opoziția față de posibilitatea Unirii Republicii Moldova cu România, folosind din plin narativele sovietice conform cărora, vestului decadent, aflat în plin proces de descompunere, doar aderarea la spațiul economic rusesc poate salva Republica Moldova de la dezastru.

”Unii spun că nu mai avem șanse ca țară. Hai să ne unim cu cine n-ar fi. Eu nu sunt de acord cu asta. Eu cred că noi, totuși putem reuși. E drept, economic, noi trebuie să fim dependenți de un sistem. Sunt două sisteme economice, cel Occidental, vestic, și cel estic, cu Rusia. Economic vorbind, eu sunt împotriva să fim parte doar a sistemului european. Ce înseamnă să mergem cu Europa? Economie noi nu o să avem, pentru că nu suntem competitivi nici cu mierlele noastre, nici cu vinurile noastre. O să trăim doar din subsidii. Noi suntem cu mâna întinsă și Maia Sandu umblă cu mâna întinsă în toată lumea. Încet - încet economic ne distrugem total, și devenim un apendice la România. Prețurile or să fie mari, tarifele or să fie mari, vedeți ce se întâmplă în Uniunea Europeană, o să vorbim despre greve, proteste, chiar acum este blocată toate Germania, în Franța Parisul arde... Economic sistemul ăsta occidental se prăbușește, se dărâmă. Dar noi avem la dispoziție alt sistem, cel al Rusiei. Resursele unde sunt? Noi, dacă o să fim parte a sistemului economic din Est am obține gaz mai ieftin, combustibil mai ieftin, chimicale pentru agricultură mai ieftine, iar produsele noastre, pe care nu le cumpără Europa, le vom putea vinde acolo. Noi nu putem fi decât parte competitivă a sistemului economic din Est, față de care noi tăiem acum toate punțile. Deștepții ăștia vor dă iasă din CSI, vor să anuleze mai multe acorduri economice. Maia Sandu o să meargă în continuare cu mâna întinsă către vest, să ceară miliarde, aceia or să le pună condiții politice... Iată, trei sau patru cupluri LGBT deja au depus cereri să fie înregistrate. Astea sunt condiții politice, impuse de occident”, a opinat Dodon. 

Un adevărat lacheu al Moscovei, prin atitudine și manifestare, Dodon nu a uitat să ia în derâdere nici recenta statuare a limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, declarând că ”în Moldova este și va fi limba moldovenească limbă de stat, pentru că așa e scris în Constituție. Ei nu au modificat Constituția, au făcut o modificare tehnică în baza unei legi care contravine Constituției. Ei doar încearcă să ridice spiritele. Pentru că toate actele astea sunt ilegale și vor fi întoarse înapoi...”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.