Actualitate Internă

VIDEO. Mircea Geoană (NATO): „Încercarea de a răsturna regimul democratic de la Chișinău este o operațiune activă” / Rusia folosește „un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva R.Moldova”

VIDEO. Mircea Geoană (NATO): „Încercarea de a răsturna regimul democratic de la Chișinău este o operațiune activă” / Rusia folosește „un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva R.Moldova”

Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă la Odesa, Transnistria și să închidă bucla, motiv pentru care NATO apreciază că, deocamdată, riscul unei intervenții militare este unul redus, dar remarcă faptul că Moscova duce, chiar în acest moment, un război neconvențional, pe scară largă, împotriva regimului democratic de la Chișinău, a precizat într-un interviu pentru TVR INFO secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană. 

„Nu vedem un risc de atac militar iminent la adresa R.Moldova din partea Federației Ruse. Dintr-un motiv foate simplu: nu au resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește, în timp ce vorbim, un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva Republicii Moldova", a atras atenția oficialul NATO, adăugând că „încercarea de a răsturna un regim democratic ales este o operațiune activă, mobilizarea de forțe politice din Republica Moldova, comunicare, dezinformare, minciuni sunt folosite pe scară foarte largă în R. Moldova".

Mircea Geoană a evocat declarația președintei Maia Sandu în privința statutului de neutralitate și capacitatea de apărare a Republicii Moldova.

„E adevărat că Republica Moldova nu este un stat care să aibă dorința de a adera la NATO, cum este cazul, de exemplu, al Ucrainei sau al Georgiei, pentru că au o Constituție de neutralitate pe care noi o respectăm. Dar, așa cum spunea și președinta Maia Sandu, a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punct de vedere militar. De aceea, sub egida rezilienței, intensificăm sprijinul nostru pentru Republica Moldova, această țară atât de apropiată de România și pentru noi toți. Este un partener comun NATO și Uniunea Europeană, și de aceea acest parteneriat este foarte, foarte important. De altfel, Uniunea Europeană (...) au declarat Republica Moldova ca un candidat la aderare - este un lucru formidabil de important", a ținut să remarce Mircea Geoană.

„Rusia este extrem de agresivă, este clar că vorbim de sfere de influență - vede R. Moldova, vede Ucraina, vede Georgia, Belarusul, Caucazul ca propria sferă de influență, și ce spuneam pentru Ucraina este valabil și pentru Republica Moldova - Republica Moldova este singura care poate să-și decidă viitorul", a declarat Mircea Geoană.

"Sper ca cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, de preferință politică, că sunt în Republica Moldova sau în diasporă, că și dânșii, ca și românii (...) au ales să meargă la o viață mai bună, să înțeleagă că a rămâne în zona gri a Europei este o invitație la agresiune și la sărăcie. Trebuie să decidă și cred că decizia cea mai bună este aceea de a veni către Europa civilizată, democratică și prosperă. Este păcat de o țară ca Republica Moldova să fie cea mai săracă din Europa, când ar putea să fie alături de România, alături de ceilalți parteneri europeni o națiune democratică, prosperă și care să poată să se bucure de ce înseamnă pace și prosperitate", a mai spus  Mircea Geoană.



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.