Externe Actualitate Internă

VIDEO. Nerușinații! Coaliția PSD-PNL de la București a desemnat-o la șefia ICR Chișinău pe controversata colaboratoare a lui Plahotniuc, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, și a putinistului Iurie Roșca / „O insultă la adresa statului român și a relației acestuia cu Republica Moldova”

VIDEO. Nerușinații! Coaliția PSD-PNL de la București a desemnat-o la șefia ICR Chișinău pe controversata colaboratoare a lui Plahotniuc, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, și a putinistului Iurie Roșca / „O insultă la adresa statului român și a relației acestuia cu Republica Moldova”

Candidatura la șefia ICR Chișinău a controversatei Monica Babuc, o apropiata a infactorului Vladimir Plahotniuc, a putinistului Iurie Roșca-Sputnik, dar și a lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, care îl îndoapă cu bani publici românești pe rusofilul Ivan Ceban,  primarul Chișinăului (PODUL a scris AICI), a fost avizată pozitiv, miercuri, de comisiile pentu cultură și politică externă din Senatul României, în ciuda dezvăluirilor de presă și a numeroaselor critici formulate de mai mulți oameni de cultură din România. Video la finalul textului!

Babuc a fost votată la Senat cu 13 voturi pentru și 5 voturi împotriva de la USR.

Babuc, 59 de ani, a fost din 2010 afiliata Partidului Democratic, formațiune controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Între 30 mai 2013 și 8 iunie 2019 a ocupat mai multe funcții de vârf în Guvernul Republicii Moldova, cea de ministru al culturii  și cea de ministru al educației, culturii și cercetării. A fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, în două mandate, între 2014 și 2015, și între 2019 și 2021. Între 18 iunie 2019 și 4 decembrie 2020, a ocupat funcția de Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Până în toamna lui 2022, ea a fost președinta interimară a Partidului Democrat din Moldova care și-a ales o nouă conducere în 20 noiembrie 2022, schimbându-și și numele în Partidul Social Democrat European (PSDE) cu ocazia unui congres la care a participat ca invitat special și liderul PSD, Macel Ciolacu. VIDEO la finalul textului!

Babuc a fost și consiliera lui Iurie Roșca, potrivit Rise Moldova. Iurie Roșca s-a lansat în politica moldoveană ca un promotor al unirii cu România, dar a devenit unul din pioni principali ai propagandei ruse. Roșca a fost șeful Sputnik Moldova, iar în 2021 a primit a primit o interdicție pe cinci ani de intrare în România.

În martie 2015, ca urmare a investigației RISE Moldova – „Miniștri cu afaceri secrete”, Comisia Națională de Integritate a constatat că Monica Babuc a încălcat procedura de declarare a veniturilor și proprietăților pentru anul 2013 prin faptul că nu a indicat mai multe afaceri în care era implicat soțul său. Însă Babuc nu a mai ajuns să fie sancționată, după ce comisia a constatat „lipsa încălcării intenționate”, potrivit Rise.

Potrivit unei prestigioase edituri din R.Moldova, Babuc a contribuit la distrugerea unor clădiri de patrimoniu pe când ocupa funcția de ministru al Culturii din R.Moldova, aprobând cererile unor dezvoltatori imobiliari de a ridica blocuri turn, de peste 16 etaje, în imediata apropiere a acestora. Detalii mai jos.

Miercuri, în Senatul României, Babuc a mai afirmat că se simte „moral absolut responsabilă și capabilă” să preia conducerea ICR Chișinău, precizând că „lucrurile care mi se insinuează, repet, sunt în mare parte neadevăruri, adevăruri trunchiate, citate scoase din context și amestecuri de rău cu bine”.

Anterior, în timpul audierii, senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat despre cei care insistă cu faptul că Monica Babuc este apropiata oligarhului Plahotniuc că „citesc presa hashtag” și că astfel de acuzații sunt „populisme deșănțate care au un scop politic”.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat și senator de Diaspora a precizat în timpul audierii Monicăi Babuc că această propunere este „o insultă la adresa statului român și a relației acestuia cu Republica Moldova”.

Senatorul Mihail: „PSD, PNL, UDMR și AUR au dat ICR Chișinău pe mâna colaboratoarei unui oligarh interzis de SUA.

Monica Babuc, care va prelua conducerea ICR Chișinău, este o colaboratoare apropiată a oligarhului fugar Plahotniuc, care a controlat Republica Moldova timp de aproape un deceniu. Grupul USR este singurul care a votat împotriva numirii sale la audierile din Parlament.

Ce s-a întâmplat la audieri este o insultă la adresa statului român și a relației țării noastre cu Republica Moldova. Seria de numiri politice este dusă la un nivel de agresiune de neacceptat.

Am avut un mesaj foarte clar pentru domnul Jicman, președintele ICR, care a propus-o pe doamna Babuc la conducerea ICR Chișinău doar pentru că așa i-au impus PSD și dl. Ciolacu: Dacă nu poate face față ordinelor politice să-și dea demisia, în cazul în care mai are vreun gram de onoare!”. VIDEO AICI

Anterior votului din Senat, jurnalistul Mircea Marian comenta într-o postare pe Facebook: „Dacă Senatul o votează, azi, pe Monica Babuc în fruntea ICR Chișinău trebuie să spunem clar că:

- sabotăm astfel guvernarea pro-europeană din Republica Moldova

- trimitem la Chișinău o fidelă a oligarhului fugar Plahotniuc, sancționat de SUA - deci punem sub semnul întrebării parteneriatul strategic cu Washingtonul

- sabotând regimul Maia Sandu, nu ajutăm decât tabăra adversă, susținută și plătită de Moscova

Și de ce se întâmplă asta? Fiindcă PSD și Ciolacu vor voturile moldovenilor cu cetățenie română, așa că își plantează agentul electoral la ICR Chișinău, pe bani publici.

Prea multe semne că PSD a abandonat fără rușine orice spoială occidentală, săptămânal vedem modul în care ajută Kremlinul.”

Editura Cartier din R.Moldova a publicat un comentariu acid pe siteul său după votul favorabil de la București arătând cât de mult apreciază cultura și clădirile de patrimoniul această individă susținută de cel mai corupt partid din România – PSD. 

„În scurta și glorioasa istorie a Republicii Moldova, unde am pierdut aproape toate luptele, doar dezvoltatorii Chișinăului au obținut victorii. Metoda de luptă poate fi studiată la West Point. Se țintește o clădire istorică. Se ia terenul din jur. Și o izolezi cu o clădire de 16 etaje. Cum construiești o clădire cu 16 etaje într-o zonă istorică a Chișinăului, unde, conform legislației, ai dreptul să ridici doar patru etaje? Simplu. Corupi factorii decizionali. De la primărie până la Ministerul Culturii.

Astfel zidarii moldoveni i-au fugărit pe francezi din sediul Ambasadei Franței de pe strada Vlaicu Pârcălab.

Clădirea ICR-ului Chișinău, fatalistă și cuminte, are soarta Ambasadei Franței în Republica Moldova. Cocheta clădire cu elemente brâncovenești e ca armata română la Mărășești în 1917.

Monica Babuc, noua directoare ICR Chișinău, votată astăzi de Comisia Cultură a Senatului României, va intra de acum înainte în această clădire în fiecare dimineață. Și în fiecare zi va vedea în stânga clădirea cu 16 etaje, construcția căreia a fost aprobată pentru opt etaje de ea, pe când era ministra Culturii. Ministra Pogolșa (cu Ion Ștefăniță în comisie), ulterior, a mai adăugat opt”, arată Cartier. Detalii AICI

 

CITEȘTE ȘI: Cine este Monica Babuc, fidela lui Plahotniuc și Iurie Roșca, pe care regimul PSD-PNL de la București vrea s-o instaleze la ICR Chișinău, ajutând planul Moscovei de destabilizare a R.Moldova / Apelul mai multor oameni de cultură din România



 



 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.