Actualitate Internă

Premierul Poloniei, la Chișinău: Polonezii, la fel ca moldovenii, știu perfect "ce înseamnă să ne sufle ursul rus în gât" / E posibilă o cale rapidă de aderare a R.Moldova la UE

Premierul Poloniei, la Chișinău: Polonezii, la fel ca moldovenii, știu perfect "ce înseamnă să ne sufle ursul rus în gât" / E posibilă o cale rapidă de aderare a R.Moldova la UE

Accelerarea aderării R.Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi posibilă, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki. 

"Cred că este posibilă o cale accelerată (de aderare la UE pentru R.Moldova - n.red.)", a spus premierul Morawiecki, adăugând că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, "va fi un motiv de rușinare pentru Bruxelles și Comisia Europeană". 

"Sper ca Uniunea Europeană să evite acest lucru și să se deschidă mai larg către Ucraina și Moldova", a continuat acesta. 

R.Moldova a devenit candidată la aderarea la UE în 2022, împreună cu Ucraina, pentru a stimula ambițiile pro-occidentale ale Guvernului de la Chișinău, care a acuzat în repetate rânduri Rusia că încearcă să destabilizeze statul. 

"În ziua de azi îmi pot imagina întreprinderea unor acțiuni care în urmă cu un an sau doi erau greu de realizat", a precizat Morawiecki, ca răspuns la întrebarea dacă o extindere rapidă a UE ar fi prudentă ținând cont de situația geopolitică tensionată. 

"Aceasta este situația cu care ne confruntăm acum la forumul Uniunii Europene și sper că acest mod de gândire non-standard, 'ieșit din cutie', așa cum se spune uneori în jargon, care va duce la soluții mai rapide și la soluții mai bune, este posibil", a continuat premierul polonez.

Premierul R.Moldova, Dorin Recean, i-a mulțumit lui Morawiecki pentru sprijinul oferit de Polonia. 

"Reformele pe care le realizăm ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană", a spus acesta. 

"În ciuda tuturor provocărilor și crizelor, am înțeles că putem merge mai repede pe calea integrării cu UE", a mai zis Recean. 

Întărirea legăturilor

Vizita prim-ministrului polonez la Chișinău face parte dintr-o strategie mai mare de întărire a cooperării dintre țările din Europa Centrală și de Est, cunoscută sub numele de Inițiativa celor trei Mări.

În timpul vizitei sale la Chișinău, premierul polonez a vorbit despre provocările cu care se confruntă R.Moldova. Una dintre ele constă în temerile că războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei s-ar putea abate și asupra R.Moldova.

În acest context, Morawiecki a declarat că, drept urmare a istoriei noastre, polonezii, la fel ca moldovenii, știu perfect "ce înseamnă să ne sufle ursul rus în gât", de aici și necesitatea colaborării pentru eliminarea amenințărilor comune.

"Varșovia încearcă să întindă o mână de ajutor Moldovei și să stabilizeze situația din această țară frumoasă", a spus acesta. 

Asistența Poloniei pentru R.Moldova este multidimensională

Morawiecki a respins posibilitatea ca Rusia să încerce să invadeze R.Moldova în acest moment, asta pe fondul rezistenței acerbe pe care o opune Ucraina. Pe de altă parte, premierul polonez a scos în relief că R.Moldova se confruntă cu provocări ce țin de sfera atacurilor hibride desfășurate de Kremlin.

Prin urmare, după cum a spus premierul polonez, asistența de securitate poloneză se concentrează pe securitatea cibernetică și combaterea propagandei ruse, a știrilor false difuzate de Kremlin. 

De asemenea, transportatorul aerian național al Poloniei, LOT, a introdus mai multe zboruri între capitala Poloniei și a R.Moldova.

"Este evident că, odată ce vedem condiții pentru o dezvoltare economică normală, pentru consolidarea securității, stabilității și păcii în Ucraina și Moldova, acestea se vor traduce mai bine în perspectiva economică și în dezvoltarea economică a Poloniei", a spus premierul polonez.

"Vrem să întărim cooperarea cu Republica Polonia", a anunțat Recean. 

"Agricultura și transporturile sunt priorități, dar apreciem și programul de cooperare adus în domeniile afacerilor interne, apărării și digitalizării, precum și securității cibernetice", a continuat premierul R.Moldova. 

"Polonia este printre cele mai mari și mai importante zece țări când vine vorba de comerțul cu Republica Moldova", a mai subliniat Recean. 

Premierul moldovean a mai spus că împreună cu premierul Morawiecki au semnat memorandumuri privind sursele regenerabile de energie, construcția infrastructurii feroviare, respectiv extinderea legăturilor de transport. (sursa: TVP World)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.