Actualitate Internă

Manipulări și amenințări PSRM-iste în așa-zisa Găgăuzia. Socialiștii lui Dodon îi fac campanie lui Grigorii Uzun împotriva ”candidaților PAS”, care NU există. Desigur: la fel ca PSRM, ”independentul” Uzun e un instrument al Kremlinului

Manipulări și amenințări PSRM-iste în așa-zisa Găgăuzia. Socialiștii lui Dodon îi fac campanie lui Grigorii Uzun împotriva ”candidaților PAS”, care NU există. Desigur: la fel ca PSRM, ”independentul” Uzun e un instrument al Kremlinului

Liderii PSRM îi sperie pe locuitorii așa-zisei Găgăuzii cu un scenariu de lichidare a așa-zisei autonomii – care nu este altceva decât un construct forțat și impus de Rusia. Potrivit PSRM-iștilor, praful și pulberea se va alege de ”autonomie”, dacă rusofilul fanatic Grigorii Uzun nu va deveni bașcan – sursa AICI. Socialiștii îi conving pe oameni că toți ceilalți candidați ar fi “din partea partidului de guvernământ PAS”, ceea ce e o minciună caraghioasă. Podul.md avertizează din nou și din nou că aceste acțiuni ale PSRM reprezintă provocări rusești ce vizează destabilizarea R.Moldova. 

"Un bărbat adevărat, restul sunt dependenți"

Pe 12 martie a avut loc lansarea oficială a campaniei lui Grigore Uzun, candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, individ pe care rușii l-au legendat drept "candidat independent", deși nu are nimic în comun cu independența de orice fel. De exemplu, PSRM i-a permis să folosească steaua roșie sovietică (simbolul oficial al rusofililor din PSRM). Socialiștii insistă că Uzun ar trebui să fie votat din două considerente. În primul rând pentru că este ”bărbat”, iar în al doilea rând, pentru că ar fi singurul candidat care nu e susținut de PAS. De notat că această minciună a fost combătută de președintele PAS, Igor Grosu, care a declarat, în cadrul unui briefing, că partidul de guvernământ nu susține niciun candidat pentru funcţia de bașcan al așa-zisei Găgăuzii – detalii AICI

Notorie propagandistă kremlinopată, directoarea Liceului Guboglo – am numit-o pe Elena Iurchenko – a recitat în fața alegătorilor toate partiturile mincinoase ale PSRM. Iată o mostră: 

”Pe 30 aprilie se vor ciocni două forțe: autoritățile și opoziția. Știți cine este opoziția astăzi și cine sunt autoritățile astăzi? Dar numai când vor veni în localitățile noastre se vor bate cu pumnul în piept și vor spune că sunt independenți. Nu există independenți, nu-i credeți pe cei care vin și vă spun ‹eu sunt independent›. (...) L-am privit pe Grigorii Uzun și am înțeles un lucru: sunt o femeie, și pot să o spun – el este un bărbat adevărat! Noi vom fi în spatele lui ca un zid de piatră!”. Orice fel de comentarii ar fi de prisos. 

La evenimentul de inspirație sovietică în cadrul căruia a fost lansată candidatura lui Uzun și-a făcut apariția și Igor Dodon. El a insistat că orice alt candidați decât Uzun ”vor fi de la Maia Sandu”. 

Turneu electoral împotriva "candidatului lui Sandu", care NU există

Ulterior, PSRM i-a organizat un turneu electoral ”independentului” Uzun. Peste tot, socialiștii rostogolesc aceeași narațiune: ”Votați-l pe Uzun și feriți-vă de candidatul Maiei Sandu!”. Cu toate acestea, nici Dodon, nici trompeta Elena Iurchenko și nici ceilalți PSRM-iști nu au nominalizat pe cineva ca fiind ”candidatul Maiei Sandu”. Nici nu ar avea pe cine, pentru simplul motiv că acest ”candidat” nu există. De altfel, deputatul Oazu Nantoi (PAS) a explicat că PAS nu are o filială puternică în așa-zisa Găgăuzia și nu ar avea nici un sens ca partidul să ia parte la bătălia electorală. 

"Pe 30 aprilie va fi o luptă între autorități și opoziție. Candidatul opoziției din UTA Găgăuzia, adică candidatul Maiei Sandu, nu va veni și va spune că ‹eu sunt de la Maia Sandu›. El va spune că e independent și că e pentru Găgăuzia. Și Doamne ferește să facem aceeași greșeală pe care a făcut-o poporul moldovean în 2020. Vom rămâne nu doar fără împuterniciri, ci vom rămâne și fără Găgăuzia”, a delirat Elena Iurchenko.

Deputat și lider al PAS, Igor Grosu a precizat, în cadrul emisiunii “Цена свободы” (”Prețuiește libertatea”) că autoritățile de la Chișinău vor supraveghea procesul de vot din așa-zisa Găgăuzia: 

"Bineînțeles, urmărim cu mare atenție campania electorală în curs. Apropo, atunci când am discutat la ședința grupului de lucru (un grup de lucru interparlamentar format din membri ai parlamentelor din Republica Moldova și Găgăuzia – n. red.), am cerut Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău să colaboreze cu Comisia Electorală din Găgăuzia pentru a furniza un registru electoral. Este în interesul nostru ca aceste alegeri să fie în conformitate cu legislația moldovenească, cu standardele internaționale, pentru că aceasta este fața noastră, aceasta este fața statului, alegerile sunt un indicator al democrației de stat"

AICI pentru mai multe detalii

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.