Actualitate Internă

Republica Moldova, reacție promptă în fața amenințărilor Moscovei: ”Nu acceptăm ingerințele Rusiei în treburile interne!”

Republica Moldova, reacție promptă în fața amenințărilor Moscovei: ”Nu acceptăm ingerințele Rusiei în treburile interne!”

Republica Moldova și-a reafirmat în mod explicit suveranitatea, replicând amenințărilor purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, printr-un enunț ferm al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

”Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism”, atrage atenția MAEIE, precizând că autoritățile legitime de la Chișinău dezavuează orice declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.

”În legătură cu declarațiile recente a reprezentantei MAE Rus despre interviul secretarului general adjunct NATO, Mircea Geoană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO reprezintă decizia suverană și independenta a țării noastre. Nu acceptăm asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.

Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvolta parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. Reamintim ca Republica Moldova a stabilit o relație de cooperare cu NATO înca din 1992. Colaborarea cu aceasta organizație, inclusiv prin intermediul Parteneriatului pentru Pace a adus și continuă să aducă beneficii reale pentru țara noastră, dar și pentru securitatea regională. Această relație se dezvoltă exclusiv în baza respectării neutralității Republicii Moldova.

Obiectivul urmărit de autorități este consolidarea securității cetățenilor și a statului, dar și contribuirea la promovarea securității regionale și a celei europene. Țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune”, se arată în comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.

„Am subliniat in mod repetat ca diferitele formate de parteneriat pentru aprofundarea interactiunii cu NATO servesc mai mult ca instrument de manipulare si nu vizeaza o cooperare cu adevarat reciproc avantajoasa si egala si echitabila si nici de consolidarea securitatii in zona euro-atlantica. Incercarile de a atrage Moldova in blocul nord-atlantic par deosebit de cinice pe fondul situatiei din Ucraina, care a fost in mare parte provocata de politica iresponsabila de expansiune a aliantei”, a declarat Zaharova, adaugand ca o apropiere de NATO inseamna pierderea suveranitatii statului: „Speram ca mai exista forte politice in Moldova care sunt capabile sa realizeze ca apropierea de NATO este pasibila cu pierderea suveranitatii, iar extinderea nestapanita a Aliantei nu este altceva decat o continuare a traditiilor neocoloniale ale Occidentului, care nu tin cont atat de caracteristicile politice interne ale statelor, cat si de legaturile vechi de secole cu vecinii lor“.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.