Republica Moldova și-a reafirmat în mod explicit suveranitatea, replicând amenințărilor purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, printr-un enunț ferm al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
”Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism”, atrage atenția MAEIE, precizând că autoritățile legitime de la Chișinău dezavuează orice declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.
”În legătură cu declarațiile recente a reprezentantei MAE Rus despre interviul secretarului general adjunct NATO, Mircea Geoană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO reprezintă decizia suverană și independenta a țării noastre. Nu acceptăm asemenea declarații și ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.
Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvolta parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. Reamintim ca Republica Moldova a stabilit o relație de cooperare cu NATO înca din 1992. Colaborarea cu aceasta organizație, inclusiv prin intermediul Parteneriatului pentru Pace a adus și continuă să aducă beneficii reale pentru țara noastră, dar și pentru securitatea regională. Această relație se dezvoltă exclusiv în baza respectării neutralității Republicii Moldova.
Obiectivul urmărit de autorități este consolidarea securității cetățenilor și a statului, dar și contribuirea la promovarea securității regionale și a celei europene. Țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune”, se arată în comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.
„Am subliniat in mod repetat ca diferitele formate de parteneriat pentru aprofundarea interactiunii cu NATO servesc mai mult ca instrument de manipulare si nu vizeaza o cooperare cu adevarat reciproc avantajoasa si egala si echitabila si nici de consolidarea securitatii in zona euro-atlantica. Incercarile de a atrage Moldova in blocul nord-atlantic par deosebit de cinice pe fondul situatiei din Ucraina, care a fost in mare parte provocata de politica iresponsabila de expansiune a aliantei”, a declarat Zaharova, adaugand ca o apropiere de NATO inseamna pierderea suveranitatii statului: „Speram ca mai exista forte politice in Moldova care sunt capabile sa realizeze ca apropierea de NATO este pasibila cu pierderea suveranitatii, iar extinderea nestapanita a Aliantei nu este altceva decat o continuare a traditiilor neocoloniale ale Occidentului, care nu tin cont atat de caracteristicile politice interne ale statelor, cat si de legaturile vechi de secole cu vecinii lor“.