Actualitate Internă

Fostul deputat Andronachi, acuzat de fraudă în dosarul miliardului furat, a fost transferat în arest la domiciliu

Fostul deputat Andronachi, acuzat de fraudă în dosarul miliardului furat, a fost transferat în arest la domiciliu

Acuzat de fraudă, spălare de bani și complicitate la furtul a un miliard, fostul deputat al Partidului Democrat, Vladimir Andronachi, a beneficiat pe 19 aprilie de clemența instanței, care i-a îngăduit schimbarea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Potrivit deciziei Judecătoriei Chișinău, Andronachii, care a fost deținut în arest preventiv la închisoarea nr. 13 după arestarea sa, va aștepta acum verdictul acasă. „Măsura preventivă a domnului Andronachi a fost înlocuită cu arest la domiciliu folosind o brățară electronică”, a spus avocatul fostului deputat democrat, Vladimir Moshnyaga.

Vladimir Andronachi a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 la intrarea în Moldova dinspre Ucraina. După cum a explicat ulterior Procuratura Anticorupție, Ucraina l-a declarat pe Andronachi persoană nedorită și l-a expulzat din țară. La rândul lor, avocații fostului deputat au declarat că Andronachi ar fi fost răpit din Ucraina și predat autorităților moldovenești.

Conform legislației actuale, Andronachii riscă o pedeapsă cu închisoare de la opt până la 15 ani și o interdicție de a ocupa funcții publice până la cinci ani. El este acuzat de fraudă, spălare de bani pe scară deosebit de mare și complicitate la furtul a un miliard.

Potrivit materialelor parchetului, acțiunile lui Andronachi și ale complicilor săi au produs un prejudiciu bugetului de stat de 26 de milioane de lei. Totodată, departamentul reține că din cauza confiscării bunurilor fostului deputat a fost deja acoperit prejudiciul pe care Andronachi l-a provocat bugetului de stat.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.