Externe

"Cât mai curând posibil": Kârgâzstanul cere redenumirea cartierelor rusești din Bișkek

"Cât mai curând posibil": Kârgâzstanul cere redenumirea cartierelor rusești din Bișkek

Apelul de redenumire a tuturor districtelor din Bișkek în limba kirghiză "cât mai curând posibil" a fost făcut vineri de Nurlanbek Shakiev, președintele Parlamentului kirghiz, menționând că "până în prezent unele localități din Kârgâzstan au nume în alte limbi".

Astăzi, Bișkek este împărțit în patru districte - Leninsky, Pervomaysky, Oktyabrsky și Sverdlovsky.

Șeful parlamentului kârgâzgâz este dezamăgit de faptul că planurile de dezvoltare a limbii de stat în Kârgâzstan nu au fost încă puse în aplicare.

"În urmă cu 33 de ani a fost adoptată legea privind limba de stat, dar în acești ani nu am obținut niciun rezultat concret. Totul se limitează doar la vorbe", a declarat Șakiev, vorbind la Kurultai Populară.

Anterior, inițiativa de redenumire a cartierelor capitalei a venit și din partea deputaților și a reprezentanților consiliului municipal. În iunie, consilierul municipal din Bișkek, Taalaibek Usubaliyev, a declarat că denumirile districtelor sunt "depășite din punct de vedere moral" și a sugerat redenumirea acestora, punând accentul pe ideologia națională.

Districtul Sverdlovsky a fost propus să fie numit după Chingiz Aitmatov sau Manas, districtul Pervomaisky după Turdakun Usubaliev sau Zhusup Abdrakhmanov, districtul Oktyabrsky după Baytik Baatyr sau Suymenkul Chokmorov, iar districtul Leninsky după Iskhak Razakov sau Absamat Masaliev.

De la 1 ianuarie 2023, mai multe așezări din Kârgâzstan vor primi nume noi. Legea privind redenumirea unor sate și aimacuri ale regiunii Batken a fost semnată în toamnă de președintele kârgâz Sadyr Japarov. În special, satul Kommuna își va schimba numele în Sary-Dobo.

Kârgâza este limba de stat în republică, în timp ce rusa are statut de limbă oficială conform Constituției. Conform sondajelor, locuitorii din Kârgâzstan folosesc în cea mai mare parte limba de stat în viața de zi cu zi. Excepție fac Bișkek, regiunea Chui, adiacentă capitalei, și zonele de stațiune din regiunea Issyk-Kul.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.