Actualitate Internă

Ambasada Rusiei amenință Republica Moldova cu represalii: ”Nu vom rămâne fără răspuns!”

Ambasada  Rusiei amenință Republica Moldova cu represalii: ”Nu vom rămâne fără răspuns!”

Rusia consideră abuzivă decizia autorităților Republicii Moldova de a expulza unul dintre ”acoperiții” serviciilor secrete ruse care se află încadrat pe stat de plată cu statut diplomatic la Ambasada Rusiei din Chișinău.

„Asemenea acțiuni neprietenoase nu vor rămâne fără răspuns”, a spus ambasada într-o postare Telegram pe 20 aprilie.

Ambasada Rusiei respinge acuzațiile autorităților moldovenești de comportament inadecvat al diplomaților pe aeroportul din Chișinău.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a mai făcut un pas neprietenos. Considerăm anunțul diplomatului rus „persona non grata” ca nefondat, părtinitor din punct de vedere politic și subminând relațiile bilaterale. Respingem categoric acuzațiile nefondate ale diplomaților noștri de „comportament nepotrivit” pe aeroportul din Chișinău. Așa cum era de așteptat, nu au existat explicații inteligibile din partea reprezentanților MAEIE pe această temă”, a spus ambasada, menționând că „astfel de acțiuni neprietenoase nu vor rămâne fără răspuns”.

Pe 19 aprilie, ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, a fost chemat la MAEIE. Motivul a fost incidentul care l-a avut ca protagonist pe liderul din Tatarstan, Rustam Minnikhanov, căruia nu i s-a permis intrarea în Moldova. La scurt timp după, unul dintre angajații ambasadei a fost declarat persona non grata , urmând ca în viitorul apropiat să părăsească țara.

,,Pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a declarat drept persoana non-grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, au precizat angajații MAEIE. 

Tot miercuri, diplomatul expulzat, dar și un alt angajat al ambasadei ruse au rămas fără cartela de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Deciziile au fost luate după ce premierul Dorin Recean a venit cu solicitări în acest sens în debutul ședinței Executivului, sugerând parlamentarilor să nu mai invite în Republica Moldova reprezentanți ai Federaţiei Ruse. 

,,Cetățenii care temporar sunt deputați și invită, aici, cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul, Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități și asta vreau să le spun acestor cetățeni, și nu trebuie să se pună în ,,poară” cu Poliția de Frontieră, și cu autoritățile din Aeroport. Nu le face față, le reamintesc, ei sunt temporar deputați, asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii Republicii Moldova în exercitarea funcției”, a spus prim-ministrul.

Acesta nu este primul angajat al ambasadei Rusiei a cărui expulzare a fost cerută de autoritățile moldovenești. Primul diplomat a fost declarat persona non grata după ce o rachetă rusă lovită de un sistem antiaerian ucrainean a căzut în satul Naslavcha, regiunea Ocnița.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.