Actualitate Internă

S-a găsit prietenie, admirație și dorință mare de apropiere de China la vârful guvernului R.Moldova. Vicepremierul Nicu Popescu dorește consolidarea relației cu Beijingul în mai multe sectoare

S-a găsit prietenie, admirație și dorință mare de apropiere de China la vârful guvernului R.Moldova. Vicepremierul Nicu Popescu dorește consolidarea relației cu Beijingul în mai multe sectoare

În plină acutizare a tensiunilor dintre Beijing și Washington, mai ales după ce FBI a arestat mai mulți cetățeni conectați cu controversatele secții de poliție politică pe care China le infiltrează în diferite state democrate ale lumii pentru a-și intimida opozanții conaționali, la adăpostul misiunilor sale diplomatice (PODUL a scris AICI), Nicu Popescu, vicepremier și șef al diplomației de la Chișinău, acordă un interviu cel puțin bizar pentru agenția de presă China Xinhua News, controlată de partidul comunist chinez și, bineînțeles, infestată de propaganda acestei entități genocidare.

Mai mult, Popescu exprimă, în interviul cu pricina, un entuziasm cel puțin deplasat față de China al cărei lider autoritar tocmai ce s-a întors dintr-o vizită efectuată în Rusia care nu agresează doar Ucraina, ci și Republica Moldova.

În plus, ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a descris drept „mai mult decât şocantă" vizita oficială efectuată săptămâna trecută în China, unde a avut schimburi de replici tensionate la conferinţele de presă cu ministrul chinez de externe Qin Gang şi cu cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi. Detalii AICI.

Iată ce articol a publicat China Xinhua News pe Facebook:

„Nicu Popescu: „Vitalitatea economică a Chinei este impresionantă

Vitalitatea economică a Chinei în ultimele decenii este impresionantă, a declarat, într-un interviu acordat recent Agenției de Presă Xinhua, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Nicu Popescu, exprimându-și totodată speranța de a dezvolta și de a aprofunda în continuare cooperarea economică și comercială bilaterală și de a primi mai mulți turiști chinezi în vizită în țară.

„Am fost de mai multe ori în China, cumulativ, am petrecut câteva săptămâni din viața mea în China ... am multe amintiri fantastice de la China, am vizitat mai multe locuri și am acoperit o bună parte din centrul si sud-estul Chinei”, a spus Popescu, care servește, de asemenea, ca ministru al afacerilor externe și al integrării europene.

Potrivit oficialului, China este o țară imensă, cu o istorie îndelungată și o cultură bogată, și poate să fie explorată la nesfârșit. „Sper că voi avea oportunitatea să mă întorc în China pentru încă câteva săptămâni și să explorez pe acele părți ale Chinei în care nu am fost”, a adăugat el.

„De fiecare dată când mergeam în China, vedeam peisaje complet transformate ... Am văzut, am simțit și am testat infrastructura avansată a Chinei”, a afirmat viceprim-ministrul, remarcând calea ferată de mare viteză, autostrăzile și aeroporturile regionale și subliniind că dezvoltarea Chinei în noile tehnologii, telecomunicații și tehnologia informației este remarcabilă.

Acesta a remarcat că R. Moldova și China au menținut „relații excelente” și „am avut un dialog foarte bun și foarte pozitiv cu China, inclusiv prin prisma sprijinului reciproc pentru integritatea teritorială a țărilor noastre”. În ultimele decenii, dinamica economică impresionantă a Chinei și consolidarea continuă a poziției Chinei în economia mondială sunt resimțite evident și în R. Moldova, în dezvoltarea relațiilor economice și comerciale bilaterale.

„China este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai R. Moldova”, a subliniat el, adăugând că țara sa importă diverse produse din China, de la bunuri de larg consum la echipamente de telecomunicații și exportă aproximativ 9 milioane de sticle de vin în China în fiecare an.

„Vinul este unul dintre cele mai importante produse de export pentru R. Moldova, precum și o parte importantă a identității noastre naționale”, este foarte semnificativ importul de către China a unor cantități mari de vin moldovenesc, a subliniat el.

R. Moldova este renumită și prin exporturile agricole, prin fructe, legume, cereale, a specificat demnitarul, adăugând că cele două țări ar putea să aprofundeze cooperarea în acest sector.

Referindu-se la cooperarea economică bilaterală, viceprim-ministrul a remarcat că R. Moldova se angajează să-și îmbunătățească semnificativ infrastructura de transport și să promoveze activ dezvoltarea noilor surse de energie regenerabilă, deci cele fotovoltaice, eoliene, și speră să consolideze cooperarea cu China în aceste domenii.

Popescu a subliniat în mod specific că, prin construirea celui mai mare parc fotovoltaic din R. Moldova, în raionul Criuleni, China are o prezență foarte importantă pe piața energetică a R. Moldova.

Oficialul a susţinut că R. Moldova este o platformă bună pentru investitori, deoarece are deja câteva zone de liber schimb cu Uniunea Europeană (UE) și alte țări vecine. Prin urmare, produsele din R. Moldova intră mai ușor pe multe piețe europene. Totodată, mai multe zone economice libere au fost înființate în țară, atrăgând mulți investitori în domeniul IT și domeniul industrial, de producerea automobilelor.

„Cred că R. Moldova și China pot dezvolta diverse proiecte comune, pot produce anumite lucruri împreună pe care să le putem exporta pe piețele din regiune”, a arătat el.

Potrivit viceprim-ministrului, la această etapă, R. Moldova este angajată în procesul de aderare la UE, iar apartenența la familia europeană este de o importanță fundamentală. „Aderarea la UE va promova prosperitatea țării noastre ... Acest lucru, fără îndoială, va consolida și mai mult relația noastră cu China”.

Popescu a spus că schimburile turistice, educaționale și culturale reprezintă, de asemenea, aspecte extrem de importante ale dezvoltării relațiilor bilaterale.

„Cu foarte mult drag îi invităm pe toți prietenii noștri din China să viziteze R. Moldova, să descopere R. Moldova ... Avem un frumos itinerar rural și excursii minunate pe la vinării”, a îndemnat viceprim-ministrul.”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.