Într-un amplu interviu acordat publicației ucrainene Telegraf, fostul ministru al Apărării în guvernarea de la Chișinău, Anatol Șalaru, a scos în relief aportul pe care rezistența eroică a Ucrainei împotriva invadatorilor ruși l-a adus securității Republicii Moldova. Astfel, o parte din planurile Rusiei de a acapara R.Moldova au eșuat, Anatol Șalaru precizând în acest context că Moscova apelează acum la un alt plan, care prevede nu cucerirea directă militară a statului, ci acapararea puterii politice de la Chișinău de către forțe pro-ruse.
Referitor la rezolvarea problemei reprezentate de așa-zisa Transnistria, Anatol Șalaru a evidențiat că soluția constă în asigurarea victoriei Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Privind sprijinul pe care R.Moldova îl poate oferi Ucrainei în războiul contra Rusiei, Anatol Șalaru a precizat că nu există prea multe direcții în acest sens, dar, pe de altă parte, ceea ce pot face autoritățile de la Chișinău este să împiedice acapararea guvernării de către forțele pro-ruse. În caz contrar, Ucraina s-ar putea confrunta cu un alt front.
Reporter: Recent s-a aflat despre planurile Kremlinului privind subordonarea politică a Moldovei. După cum s-a dovedit, Moscova plănuia, ca până în 2030, să-și consolideze influența asupra Chișinăului.
Anatol Șalaru: Rusia nu și-a schimbat niciodată politica externă față de țările spațiului post-sovietic. Ea a vrut întotdeauna să aibă influență asupra lor. Acest lucru este valabil pentru Ucraina, Moldova, Georgia, Belarus și toate celelalte.
De anul trecut, a devenit cunoscut faptul că Rusia pune la cale planuri pentru ocuparea Moldovei. Dar acest lucru nu a funcționat datorită Ucrainei, care a supraviețuit. Apropo, în 2014, când, conform planului Kremlinului, trebuia să apară "Novorossiya", acoperind coasta Mării Negre, până la gura Dunării, inclusiv regiunea Odesa, forțele pro-ruse au organizat un "referendum" în autonomia găgăuză a Moldovei. Precum cele pe care Federația Rusă le-a organizat în Donbas. Rușii au încercat să scoată Găgăuzia din Moldova. Apoi, reprezentanții Transnistriei și Găgăuziei au călătorit la Odesa, au participat la congrese privind crearea Republicii Bugeac și așa mai departe. Erau planuri de a organiza provocări și revolte în Moldova, pe care apoi intenționau să o atragă în "Novorossiya", iar apoi în Federația Rusă însăși.
Dar Odesa nu a cedat. Ucraina nu a cedat. Planurile de a crea "Novorossiya" s-au prăbușit. Mulți cetățeni pro-ruși ai Moldovei au fost atunci declarați persona non grata în Ucraina. Iar Rusia, angajată activ în militarizarea Crimeei anexate și menținerea conflictului din Donbas în faza fierbinte sau mocnitoare, a lăsat temporar Moldova în pace.
Reporter: În 2022, când a început invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei, Kremlinul plănuia să facă un coridor pe uscat către Transnistria, să intre acolo și apoi să ocupe toată Moldova până la granița cu România.
Anatol Șalaru: Dar, din nou, Ucraina a supraviețuit. Rușii nu puteau debarca pe coasta Odssei, nu puteau menține Insula Șerpilor. Odesa a supraviețuit, Nikolaev a supraviețuit. Și Rusia a trecut la al treilea plan de cucerire a Moldovei.
Reporter: Aceeași destabilizare, înăbușirea parcursului democratic și preluarea politică a puterii de către forțele pro-ruse, despre care au vorbit serviciile ucrainene și președintele Zelenski iarna trecută?
Anatol Șalaru: Exact! Organizarea de proteste (pe fondul majorării prețurilor), presiuni asupra guvernului pro-european, forțându-l să demisioneze. Apoi - alegeri anticipate, victoria forțelor pro-ruse, crearea unui guvern direct subordonat Kremlinului. Ulterior - legalizarea prezenței armatei ruse în Transnistria, apariția bazelor militare ale Federației Ruse în Moldova, transformând-o într-o altă rampă pentru ambițiile imperiale ale țării agresoare. Granița cu Ucraina ar fi închisă, tranzitul ar fi blocat. Și ar începe pomparea Moldovei cu trupe ruse. Prin căile aeriene. Prin Armenia, Turcia... Drept urmare, Ucraina ar avea parte de un alt front.
Nu degeaba Moldova, precum Ucraina, a ajuns recent în centrul atenției politicii americane și europene. Cu ajutorul Occidentului (financiar, munca activă a serviciilor speciale), grație eroismului Ucrainei, planurile rusești pentru Moldova pot fi în cele din urmă ruinate.
Reporter: Ce amenințări reprezintă acum Transnistria pentru Moldova și Ucraina? Cum poate Rusia să o folosească?
Anatol Șalaru: În sine, Transnistria nu reprezintă un pericol. Populația locală nu vrea să lupte, nu este pregătită să moară pentru Putin. Iar contingentul militar rusesc limitat, de până la două mii de oameni (dintre care jumătate sunt personal tehnic, iar rușii înșiși nu mai mult de 30%), nu este capabil de prea multe. Soldații locali vin dimineața la muncă și se duc acasă seara să mulgă vaca și să cultive grădina.
"Conducerea" Transnistriei a precizat în mod repetat că nu vrea să fie atrasă în acest război. Este interesant că așa-numitul "președinte" Krasnoselsky are imobiliare, proprietăți, afaceri în Ucraina. Se știe că a fost avertizat deja serios asupra consecințelor dacă încearcă să implice Transnistria în război. Cel puțin, va fi tăiat gazul rusesc gratuit, pe care se sprijină întreaga economie transnistreană. În plus, peste 60% din exporturile Transnistriei merg către UE. Ceea ce nu se va mai întâmpla dacă Kremlinul va atrage regiunea în război. Transnistria poate ajunge în cea mai severă izolare economică. Ca să nu mai vorbim de faptul că în sens militar, așa cum am mai indicat, Tiraspolul nu are pe ce conta aici. În același timp, conducerea Transnistriei visează desigur la victoria Federației Ruse.
Reporter: Care este cea mai eficientă modalitate de a rezolva problema transnistreană?
Anatol Șalaru: Victoria Ucrainei în războiul cu Rusia. Pentru că în urma victoriei (sperăm inevitabile) Ucrainei, regiunea separatistă, această "zonă cenușie" a contrabandei înfloritoare și a schemelor financiare, va înceta să mai existe, revenind în matca Moldovei.
Același contingent restrâns de trupe rusești în Transnistria (care se află acolo ilegal, chiar și Curtea Constituțională a decis că aceste trupe de ocupație, existând și o decizie OSCE în acest sens) primește în continuare bani prin Banca Națională a Moldovei. Din păcate, toate guvernele moldovenești, inclusiv cel actual, au făcut concesii în acest sens, temându-se de problemele pe care rușii le-ar putea crea. Dar după victoria Ucrainei, astfel de temeri vor dispărea.
Reporter: Cine și de ce joacă acum în favoarea Rusiei în interiorul Moldovei?
Anatol Șalaru: Există mai mulți actori teritoriali. În primul rând, Transnistria, unde se află armata rusă de ocupație (da, este mică ca număr, dar există), iar la cârmă e guvernul pro-rus. În al doilea rând, autonomia găgăuză. În 1994, când s-a schimbat Constituția în Republica Moldova, a fost adoptată o lege privind acordarea autonomiei Găgăuziei. Acest statut a fost acordat pentru ca aceștia să-și păstreze limba (există trei limbi oficiale: găgăuză, moldovenească și rusă) și cultura.
Dar, din păcate, conducerea acestei autonomii a executat (și continuă să execute) comenzile de la Moscova. Iar ea a folosit și folosește Găgăuzia împotriva oricărui guvern non-pro-rus din Moldova. Obiectivele Kremlinului sunt federalizarea Moldovei prin acordarea Găgăuziei și Transnistriei, la nivel oficial, a dreptului de veto asupra politicii externe a Chișinăului. Adică dacă vrem să aderăm la UE sau NATO, să ne unim cu România, Transnistria și Găgăuzia pot bloca aceste procese. De fapt, aceasta este pierderea unei părți semnificative a suveranității.
Reporter: Și dacă vorbim de forțe politice și alte tipuri de "coloana a cincea"?
Anatol Șalaru: În sens politic, este în continuare activ notoriul partid Șor, al cărui lider fugar a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru sustragerea a aproape un miliard de euro din sistemul financiar al Republicii Moldova. În plus, Partidul Socialist din Moldova sub conducerea fostului președinte Igor Dodon, care este anchetat, dansează cum vrea Kremlinul. Este posibil ca în viitor atât Dodon, cât și liderul Șor să stea în aceeași celulă. Există Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, mai puțin puternic, condus de fostul președinte Vladimir Voronin. Dar se poate descrie drept un partid al pensionarilor, nu are viitor.
Și, desigur, există o "a cincea coloană" de funcționari care controlează unele orașe (cum ar fi Bălți). Iar Federația Rusă poate spera la organizarea unor provocări. Anul trecut, la Comrat (capitala autonomiei găgăuze), au avut loc o serie de mitinguri, ai căror participanți au cerut să lupte împotriva guvernului central cu armele în mână, respectiv au solicitat deschis ca armata rusă să-i "elibereze" de "invadatorii europeni".
Cu toate acestea, grație măsurilor care au fost luate, grație ajutorului UE și SUA, au putut fi calmați acești provocatori. A fost adoptată o lege privind răspunderea penală pentru separatism. Acum este important să o aplicăm eficient trimițând toți separatiștii la închisoare. Mulți dintre ei, din păcate, au primit azil politic în Germania - singura țară europeană care susține ideea de federalizare a Republicii Moldova. Se pare că fostul cancelar al Germaniei Merkel a avut un fel de înțelegere cu Putin în această chestiune. Ca urmare, mulți separatiști din Transnistria și Găgăuzia au primit cetățenia germană.
Reporter: Ce contribuție poate aduce Moldova la victoria Ucrainei și a întregii lumi democratice contra Rusiei?
Anatol Șalaru: Desigur, Republica Moldova are oportunități limitate de a oferi asistență Ucrainei. Sunt aspecte umanitare (asistența pentru refugiați), economice (tranzitul). Dar principalul ajutor, în ceea ce mă privește, este să împiedicăm forțele rusești să ne acapareze. Întăriți instituțiile statului pentru a preveni o lovitură de stat! Continuați parcursul european - democratic - de dezvoltare! Actualele autorități moldovenești, care guvernează țara într-o perioadă atât de dificilă, trebuie să ia decizii adecvate. Activitățile partidelor pro-ruse, toată propaganda rusă (directă și indirectă), ar trebui interzise, fără ezitare, pentru a lupta dur cu separatismul. Trimiteți-i după gratii pe toți cei care încearcă să destabilizeze situația. Toate măsurile care din diverse motive nu au fost luate mai devreme pot fi luate chiar acum!