Actualitate Internă

Un scandal ce poate avea efecte dezastruoase pentru PAS: vicepremierul Andrei Spînu salvează autoritățile din așa-zisa Transnistria cu banii moldovenilor. Analiza consultantului Cristian Hrițuc

Un scandal ce poate avea efecte dezastruoase pentru PAS: vicepremierul Andrei Spînu salvează autoritățile din așa-zisa Transnistria cu banii moldovenilor. Analiza consultantului Cristian Hrițuc

Consultantul politic Cristian Hrițuc – bun cunoscător al realităților din R.Moldova – avertizează, pe Facebook, că scandalul girat de vicepremierul Andrei Spînu, care salvează autoritățile-fantomă din așa-zisa Transnistria cu banii moldovenilor, ar putea comporta efecte dezastruoase pentru guvernarea PAS. 

Podul.md vă prezintă, în integralitate, comentariile consultantului:

”În Republica Moldova o măsură luată de vicepremierul Andrei Spînu încinge iar spiritele la maxim. De data asta, sar în capul lui Spînu oameni cu viziuni pro occidentale, oameni din Ong uri care au susținut PAS ul și experți economici care nu pot fi suspectați de legături cu partidele pro-ruse.

Tema de conflict: Spînu salvează autoritățile transnistrene pe banii moldovenilor.

Obiectul-contract încheiat de compania moldoveană de stat, Energocom cu MGRES Cuciurgani( companie transnistreană) pentru frurnizarea de curent de către transnistreni, în schimb moldovenii vor livra din gazul luat de la Gazprom.

Spînu spune că este un compromis rezonabil. Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că în urma acestui contract, moldovenii vor plăti energia mai ieftină cu un leu și gazul mai scump cu 8 lei.

Nu intru în detalii pe mecanismele economice, dar detaliez un pic contextul:

România a început să livreze gaz către Republica Moldova la un preț mult mai mic decât Gazprom

Curentul de Cuciurgani este necesar mai ales dacă apar din nou bombardamente ale liniilor electrice din Ucraina 

Transnistrenii nu plăteau niciodată gazul primit de la Gazprom, ei nu au contract, îl primeau de la moldoveni și datoria se înregistra tot la moldoveni.

Autoritățile transnistrene erau în corzi, nu mai aveau bani de salarii, de pensii, nu mai puteau plăti mare lucru, erau în punctul în care puteai negocia cu ei și să îi determini să facă concesii mari.

Energia din Transnistria a fost mereu un subiect tabu. Aici se derulau afaceri mari, erau bani negri pentru diverși. Se făceau scheme de genul ”băieților deștepți” companii care cumpărau pe preț mic și revindeau Guvernului Molddovei pe bani mai mulți. Implicați Sherif și alți mafioți.

Nu sunt expert în energie și nici nu vreau să îmi dau cu părerea pe mecanismele din acest contract.

Însă, vreau să sesizez că există o mare vulnerabilitate ca tema asta să pună în cap guvernul moldovean. Este o temă cu impact ridicat, cu riscuri marii, pentru că oamenii plătesc foarte mult la facturi și dacă se fixează percepția că acest contract este făcut din prostie sau mai rău din interese financiare, atunci PAS va mai înregistra un regres major.

Spînu a venit cu o justificare ce este scrisă ”în păsărească” pentru oamenii simpli. Ioniță explică simplu: e o afacere proastă, pe lângă asta se adaugă și elemntele care țin de Transnistria. În momentul în care îți sar în cap toți cei care te-au susținut, pericolul devine cu atât mai grav”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.