Actualitate Internă

58 de lei per alegător în Găgăuzia! Infractorul Șor a plătit 1,8 milioane pentru fotoliul de bașkan al Evgheniei Guțul!

58 de lei per alegător în Găgăuzia! Infractorul Șor a plătit 1,8 milioane pentru fotoliul de bașkan al Evgheniei Guțul!

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul Partidului Socialiștilor, Grigorîi Uzun, s-au clasat pe primele două locuri la alegerile pentru funcția de bașcan al Regiunii Autonome Găgăuze, pe 30 aprilie, și se vor confrunta în turul doi, pe 14 mai.

Conform datelor publicate de Comisia electorală din regiune, Grigorii Uzun a obținut 14 849 de voturi potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului din 30 aprilie, iar Evghenia Guţul – cu doar 13 voturi mai puţin - 14.836.

Rezultatele preliminare confirmă rolul decisiv al banilor. Cea mai mare sumă pentru campania electorală înainte de alegerea bașkanului Găgăuziei a fost cheltuită de candidatul din partidul Shor Evgenia Guțul. Campania a costat-o pe pupila lui Șor de 7 ori mai mult decât a cheltuit Grigorîi Uzun, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor și care a primit cele mai multe voturi în primul tur. 

Toți candidații au cheltuit împreună circa 3,34 milioane de lei în campania electorală. Aceasta înseamnă o medie de 58 de lei pentru fiecare alegător care a participat la alegerile din 30 aprilie.

Potrivit raportului financiar, Evghenia Guțul a cheltuit circa 1,8 milioane de lei in cele 4 saptamani de campanie electorala. Este cu aproximativ 230 de mii de lei mai mult decât toți ceilalți candidați împreună.

Liderul primului tur al alegerilor din Găgăuzia, Grigorîi Uzun, a cheltuit în campania electorală de 7 ori mai puțin decât Guțul. Guțul a cheltuit 50 de mii de lei doar pe artificii. Acesta înseamnă practic de cinci ori mai mult decât a cheltuit un alt candidat, Serghei Cernev, pentru întreaga sa campanie.

Bugetul electoral al candidatului Șor depășește bugetul majorității partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Guțul a cheltuit pentru alegerea în funcția de bașkan al Găgăuziei de aproape șase ori mai mult decât „Congresul civil” la alegerile parlamentare și cu 25% mai mult decât Partidul Democrat în 2021.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.