Actualitate Internă

Kuleba, mesaj pentru cetățenii R.Moldova: "Neutralitatea este mai degrabă o invitație pentru Rusia de a ataca!"

Kuleba, mesaj pentru cetățenii R.Moldova: "Neutralitatea este mai degrabă o invitație pentru Rusia de a ataca!"

Într-un interviu acordat la Chișinău pentru TV8, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, le-a explicat moldovenilor că, în mod contrar a ceea ce cred mulți dintre ei, neutralitatea reprezintă de fapt o invitație pentru Rusia de a ataca, nicidecum o garanție că nu o va face. Kuleba a mai reliefat că în cazul în care dictatorul sângeros Vladimir Putin își va îndeplini planul privitor la Ucraina, atunci Moldova independentă nu va mai exista. 

Kuleba: Pentru Europa și Occident agresiunea rusă este existențială. Ei înțeleg că este o amenințare asupra existenței Occidentului. Pentru noi, pentru voi e o amenințare fizică. Cred că înțelegeți că dacă Doamne ferește planul lui Putin s-ar îndeplini și ar captura Ucraina, Moldova independentă nu va mai exista. Ar pătrunde imediat pe acest teritoriu. 

Întrebare: După începerea invaziei monstruoase a Rusiei în Ucraina, în țara noastră s-au gândit serios la întărirea capacității de apărare. Evident este vorba despre ajutor militar de la partenerii occidentali. Însă, societatea este speriată de acest lucru. Probabil e efectul războiului informațional dus de Rusia. Cum poate fi depășită această frică în societate?

Kuleba: Am să vă dau exemplul Ucrainei. În anul 2014, când Rusia a atacat Crimeea și a luat-o, iar apoi a atacat estul țării noastre, Ucraina din punct de vedere juridic și legal avea un statut de nealiniată. Aveam și noi propria politică internă precum voi. Nu am putut folosi teminologia de neutralitate și am recurs la cea de stat nealiniat. Aveam o armată distrusă și statut de stat nealiniat. Rusia ne-a atacat, nimic nu i-a oprit să o facă. Iar atunci când Rusia spune că "am atacat pentru că NATO planifica să se extindă și să pună mâna pe Ucraina", trebuie spus că Ucraina nu tindea să devină membră NATO la acel moment. Sunteți în aceeași situație. Aveți statutul de neutralitate și nu aveți armată. Și dacă cineva din Moldova crede că aceste două lucruri vă vor salva de atacul Rusiei, iar Rusia va da dovadă de milă, atunci vă rog să vă uitați la Harkiv, Mariupol, Bakhmut, Soledar, unde armata rusă vine și ucide ucrainenii vorbitori de limba rusă, nu contează că sunt maturi sau copii, distrugând orașe și sate. În Ucraina, țară vecină cu Moldova, au loc evenimente ce demonstrează oricărui moldovean un simplu adevăr și anume că neutralitatea și lipsa armatei nu reprezintă o garanție că Rusia nu va ataca. Mai degrabă este o invitație pentru Rusia de a ataca. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.