Actualitate Internă

De ce găgăuzii încă venerează Rusia, cum s-au integrat în România întregită și ce avantajele vor avea în urma viitoarei Uniri a R.Moldova cu România. Explicațiile unui istoric

De ce găgăuzii încă venerează Rusia, cum s-au integrat în România întregită și ce avantajele vor avea în urma viitoarei Uniri a R.Moldova cu România. Explicațiile unui istoric

Găgăuzii au venerat timp de secole Rusia și se tem de o Reunificare a Republicii Moldova cu România, deși aceștia anterior s-au integrat de minune în societatea românească în timpul Regatului României. De ce este atât de bine înrădăcinată "dragostea" găgăuzilor pentru lumea rusă? La această întrebare a venit cu clarificări istoricul și analistul politic Anatol Țăranu în cadrul emisiunii "Prețul libertății" moderată de jurnalistul Mihail Sirkeli (Nokta.md).

Cum a luat naștere "dragostea" găgăuzilor pentru Rusia

Acest lucru se datorează condițiilor istorice în care poporul găgăuz trăiește de două secole, fiind supus unor presiuni foarte puternice. Cei mai mulți dintre găgăuzi au venit în Basarabia la începutul secolului al XIX-lea, din Bulgaria. Inițial, în biroul imperial rus nici măcar nu exista o împărțire între coloniștii bulgari și găgăuzi. Deja la sfârșitul secolului al XIX-lea s-a descoperit că numiții "coloniști bulgari" erau atât bulgari cât și găgăuzi. 

Găgăuzii vorbesc o limbă turcică. Prin urmare, bulgarii s-au ferit de ei, întrucât Turcia a invadat Bulgaria și a comis acolo un genocid. Și, în același timp, Turcia îi vedea pe găgăuzi ca pe niște oameni care erau tratați într-un mod ostil. Chiar dacă găgăuzii vorbeau o limbă turcească, totuși aparțineau confesiunii creștine. Astfel, găgăuzii se aflau într-o situație extrem de dificilă. Pe de o parte, nu simțeau nicio binefacere din partea bulgarilor, iar pe de altă parte, erau hărțuiți și persecutați de turci. Toate acestea împreună au predeterminat multe trăsături caracteristice ale caracterului național al găgăuzilor. 

Atunci când găgăuzii au migrat în stepele din Bugeac (astăzi R.Moldova și Ucraina), ei au obținut un număr mare de beneficii și au avut parte, practic, de o a doua viață. Și toate acestea nu au avut o legătură directă cu principatul moldovenesc, întrucât teritoriul pe care au fost așezați găgăuzii a fost pustiit de-a lungul secolelor de diverse dominații, și respectiv, nu era de fapt locuit. Pentru găgăuzi, guvernul țarist a fost autoritatea care le-a oferit noi condiții de viață. Și această memorie istorică este foarte clar imprimată în conștiința națională, în memoria națională, fiind puternic invocată până în ziua de azi. 

Găgăuzii nu au legat direct de URSS persecuțiile la care au fost supuși în perioada sovietică, de exemplu: foametea, deportările. Ei nu aveau conștiința națională a faptului că Moscova era vinovată pentru toate aceste abominații. 

Cum trăiau găgăuzii în timpul Regatului României

Anatol Țăranu: “În perioada interbelică găgăuzii au fost foarte loiali României. Ei cunoșteau limba română și s-au integrat în societatea românească. În anii '30, în Regatul României, partidul ‹Garda de Fier› era popular printre alegătorii găgăuzi. Adică găgăuzii au votat pentru un partid naționalist extremist. Acest lucru s-a datorat faptului că partidul propovăduia valori creștine, ceea ce era acceptabil pentru găgăuzi, care sunt creștini. Dar apoi a venit regimul sovietic și acest lucru a fost rupt. Astăzi există atitudini românofobe foarte puternice în societatea găgăuză. 

Chișinăul a cedat războiului propagandistic al Rusiei

Moscova a fost întotdeauna interesată să mențină Republica Moldova în zona sa de influență geopolitică, iar în acest sens s-a folosit 100% de atașamentul găgăuzilor față de Rusia. Din păcate, Chișinăul a cedat acestor circumstanțe și războiului propagandistic al Rusiei, iar găgăuzii au rămas ostatici ai politicii și percepției imperiale rusești.

Găgăuzii nu și-au folosit oportunitățile politice oferite de autonomie

Găgăuzia a primit un statut care practic nu mai exista nicăieri în Europa în ceea ce privește amploarea prerogativelor sale dar, din păcate, găgăuzii nu au folosit din punct de vedere politic oportunitățile pe care le oferea Chișinăul pentru a-și consolida identitatea națională, propria limbă. Cu alte cuvinte, ei nu au folosit suficient oportunitățile autonomiei lor în acest sens. Limba rusă încă domină în Găgăuzia, de foarte multe ori în detrimentul limbii găgăuze. Dar autonomia a fost creată pentru a păstra identitatea națională a găgăuzilor, nu pentru a consolida rusificarea în detrimentul identității naționale. Denaturarea adevăratelor obiective ale autonomiei găgăuze persistă până în prezent.

Unirea Republicii Moldova cu România le-ar oferi găgăuzilor multe privilegii

Oricât de ciudat ar părea, dacă s-ar întâmpla Unirea Republicii Moldova cu România, găgăuzii din punct de vedere politic ar primi avantaje pe care nu le-ar avea niciodată în condițiile Republicii Moldova. De exemplu, în România, găgăuzii vor fi reprezentați direct în Parlament printr-o lege românească. Este ceea ce caută acum găgăuzii și este puțin probabil că vor obține acest lucru, pentru că se va pune problema reprezentării altor minorități naționale din Republica Moldova. În România, există deja astăzi condițiile pentru ca găgăuzii să aibă o reprezentare directă. Unirea cu România înseamnă că mâine, găgăuzii vor deveni cetățeni români, vor avea acces la fonduri de dezvoltare, iar pensionarii găgăuzi vor primi echivalentul a 6-8 mii de lei moldovenești”.

Anatol Țăranu i-a îndemnat pe găgăuzi să lase deoparte românofobia și să privească esența intereselor lor naționale. Urmăriți întregul interviu AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.