Actualitate Internă

Statuia lui Vasile Țanțu, unul dintre făuritorii României întregite, inaugurată de 1 decembrie la Horodiște, în raionul Călărași

Statuia lui Vasile Țanțu, unul dintre făuritorii României întregite, inaugurată de 1 decembrie la Horodiște, în raionul Călărași

La Horodiște, raionul Călărași, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, a fost dezvelit bustul lui Vasile Țanțu, unul dintre cei mai marcanți politicieni ai Basarabiei interbelice. 

Celui care a fost profesor, om politic, deputat în Sfatul Țării și deputat în primul Parlament Întregit al României, prefect al județului Hotin, dar și de două ori prefect al județului Chișinău, abia pe 1 decembrie i-a fost ridicat primul monument chiar în satul său natal. 

La eveniment au fost prezenți reprezentanții organizației basarabene Asociația "Faptă, nu Vorbă", Cristian Iaz, consilier în Senatul României, și parlamentarii români Diana Buzoianu, Bogdan Rodeanu și Denisa Neagu.  

Consilierul Cristian Iaz a declarat: „Una pot să vă spun după ziua de azi, cetățenii de aici, mulți din ei români și în acte nu doar în suflet, mizează foarte mult pe susținerea României, nu doar materială, dar și morală care e la fel de importantă în această perioadă”.

Oleg Chicu – reprezentant al Blocului Unității Naționale (BUN) – a ținut să mulțumească arhitectului Mihail Andrieș, sculptorului Veaceslav Jiglițchi, meșterului Vladislav Lozan și lui Munteanu Serghei de la fotomania.md.

Prezent la eveniment, Centrul de Valorificare al Patrimoniului Cultural “Veritas” a venit cu un mesaj pe Facebook:

”Am descoperit azi satul Horodiște din raionul Călărași... cu băștinașii săi, oameni cu atâta inițiativă, care vor sa facă lucruri pentru satul lor, dar și pentru țara.

De ziua Marii Uniri au realizat o intenție foarte frumoasă, au inaugurat bustul lui Vasile Țanțu, care a fost adus din România. Acum Vasile Țanțu se află la el acasă.

Vasile Țanțu a fost o personalitate marcantă din perioada interbelică, a adus un aport considerabil la promovarea valorilor românești pe teritoriul Basarabiei. A fost pedagog, militar, preşedinte al Biroului de organizare a Sfatului Ţării, prefect de Chișinău, deputat în Sfatul Țării și în parlamentul României Mari. Alături de Ion Inculeț, Pan Halippa, Ion Buzdugan, Ion Pelivan, Constantin Stere ș.a., a participat la realizarea României Mari.

La mulți ani, Romania Mare!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.