Republica Moldova se aliniază unei directive europene temporare referitoare la importul de grâu, porumb, rapiță și floarea – soarelui din Ucraina.
Decizia a fost comunicată de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a avut astăzi o întrevedere cu omologul ucrainean Mykola Solski. Motivul invocat de vicepremier se referă la cantitatea de cereale autohtone din depozitele Moldovei, care este foarte mare, fapt ce pune de altfel presiuni pe fermieri.
„Fermierii sunt îngrijorați că nu vor dispune de spații de depozitare pentru noua recoltă. În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să își valorifice stocurile de cereale și să se pregătească pentru noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean, care s-a văzut nevoit să facă față unor multiple provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor. Pentru noi este important să avem dialog constructiv cu autoritățile din Ucraina și suntem deschiși să discutăm pașii următori pentru a soluționa problemele fermierilor ambelor popoare”, a declarat Vladimir Bolea.
De notat că afluxul de cereale şi oleaginoase din Ucraina a dus la scăderea de 2 ori a prețurilor în Republica Moldova, ceea ce a generat deja nemulțumiri din parte agricultorilor, care au solicitat măsuri de susținere.
În ultima perioadă, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au restricționat importurile de produse ucrainene în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei. În consecință, Comisia Europeană a fost nevoită să adopte, pe 2 mai, măsuri preventive excepționale și temporare cu privire la importurile a patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina.
Aceste măsuri urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor dura până la 5 iunie 2023.