Reprezentantul oficial al Tiraspolului la Moscova, separatistul Leonid Manakov, a precizat, într-un interviu acordat agenției ruse de știri RIA Novosti, controlată de Kremlin, că, în prezent, în așa-numita zonă de securitate din așa-zisa Transnistria nu se află mai mult de 450 de "pacificatori" și că ar fi necesară o sporire a dimensiunii misiunii, pe fondul unei creșteri a riscurilor de securitate.
Manakov a opinat că un număr mai mare de soldați ar fi necesar pentru a limita Republica Moldova în cazul în care aceasta ar intenționa să pregătească anumite acțiuni militare împotriva regiunii separatiste.
„Forțele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol în calea capetelor fierbinți, care există la Chișinău și la Kiev. Atât timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, R. Moldova este limitată în orice planuri și pregătiri militare împotriva Transnistriei. Transnistria a solicitat în repetate rânduri o creștere a numărului de pacificatorilor ruși, inclusiv prin recrutarea personalului militar din rândul cetățenilor ruși cu reședința permanentă în Transnistria. Prin urmare, această opțiune există și este justificată mai ales din punct de vedere a înrăutățirii riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste”, a spus Manakov.
În februarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ucrainene ar fi planificat în viitorul apropiat o provocare armată în Transnistria. Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina au negat acest lucru.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a declarat că un atac asupra Transnistriei ar fi un atac asupra Rusiei.
Moldova solicită în mod regulat Rusiei să își retragă așa-numitele "forțe de menținere a păcii rusești" de pe teritoriul său, dar Rusia refuză.
În aprilie, Moldova a raportat o încălcare a securității de către așa-numitul contingent rus de menținere a păcii.
Potrivit Radio Europa Liberă, Biroul pentru Reintegrare a refuzat să comenteze declarațiile lui Manakov, spunând că acesta nu are nicio atribuție cu mecanismul de pacificare, stabilit în 1992, iar reprezentanța din numele căreia vorbește are un statut neclar pentru autoritățile de la Chișinău.
În prezent, forțele de menținere a păcii din regiunea transnistreană numără în jur de 1.300 de miliari din partea Rusiei, R. Moldova și republicii separatiste (circa 400 de persoane fiecare) plus observatori militari ucraineni, care activează în 15 puncte de control din Zona de Securitate.