Actualitate Internă

Moscova continuă destabilizările în R.Moldova. Separatiștii de la Tiraspol au solicitat repetat Rusiei să crească efectivele „forțelor de mențiere a păcii” în așa-zisa Transnistria, reclamând că etnicii ruși sunt în pericol

Moscova continuă destabilizările în R.Moldova. Separatiștii de la Tiraspol au solicitat repetat Rusiei să crească efectivele „forțelor de mențiere a păcii” în așa-zisa Transnistria, reclamând că etnicii ruși sunt în pericol

Reprezentantul oficial al Tiraspolului la Moscova, separatistul Leonid Manakov, a precizat, într-un interviu acordat agenției ruse de știri RIA Novosti, controlată de Kremlin, că, în prezent, în așa-numita zonă de securitate din așa-zisa Transnistria nu se află mai mult de 450 de "pacificatori" și că ar fi necesară o sporire a dimensiunii misiunii, pe fondul unei creșteri a riscurilor de securitate.

Manakov a opinat că un număr mai mare de soldați ar fi necesar pentru a limita Republica Moldova în cazul în care aceasta ar intenționa să pregătească anumite acțiuni militare împotriva regiunii separatiste. 

„Forțele de menținere a păcii sunt principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol în calea capetelor fierbinți, care există la Chișinău și la Kiev. Atât timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, R. Moldova este limitată în orice planuri și pregătiri militare împotriva Transnistriei. Transnistria a solicitat în repetate rânduri o creștere a numărului de pacificatorilor ruși, inclusiv prin recrutarea personalului militar din rândul cetățenilor ruși cu reședința permanentă în Transnistria. Prin urmare, această opțiune există și este justificată mai ales din punct de vedere a înrăutățirii riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste”, a spus Manakov.

În februarie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ucrainene ar fi planificat în viitorul apropiat o provocare armată în Transnistria. Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina au negat acest lucru.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a declarat că un atac asupra Transnistriei ar fi un atac asupra Rusiei.

Moldova solicită în mod regulat Rusiei să își retragă așa-numitele "forțe de menținere a păcii rusești" de pe teritoriul său, dar Rusia refuză.

În aprilie, Moldova a raportat o încălcare a securității de către așa-numitul contingent rus de menținere a păcii.

Potrivit Radio Europa Liberă, Biroul pentru Reintegrare a refuzat să comenteze declarațiile lui Manakov, spunând că acesta nu are nicio atribuție cu mecanismul de pacificare, stabilit în 1992, iar reprezentanța din numele căreia vorbește are un statut neclar pentru autoritățile de la Chișinău.

În prezent, forțele de menținere a păcii din regiunea transnistreană numără în jur de 1.300 de miliari din partea Rusiei, R. Moldova și republicii separatiste (circa 400 de persoane fiecare) plus observatori militari ucraineni, care activează în 15 puncte de control din Zona de Securitate.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.