Actualitate Internă

DOCUMENT: ce ilegalități a săvârșit partidul ”ȘOR” la alegerile din așa-zisa Găgăuzia. Detalii din sesizarea depusă de IGP

DOCUMENT: ce ilegalități a săvârșit partidul ”ȘOR” la alegerile din așa-zisa Găgăuzia. Detalii din sesizarea depusă de IGP

Reprezentanții Partidului „ȘOR” sunt acuzați de „coruperea alegătorilor”, „falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale”, „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat sau a unei organizații (asociații) criminale”, precum și de „spălarea banilor în proporții deosebit de mari” – acțiuni săvârșite în cadrul desfășurării alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. 

Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia sesizării semnate de șeful interimar al Inspectoratului Național de Investigații al IGP, Arcadie Catlabuga, în adresa președintelui Consiliului Electoral Central al Găgăuziei, Iana Covalenco, privind noile încălcări, admise de Partidul „ȘOR” în cadrul desfășurării alegerilor bașcanului autonomiei.

Șeful INI anunță că urmare a desfășurării procesului electoral din Găgăuzia, în cadrul activităților desfășurate de către Eugenia Guțul, precum și al grupului său de inițiativă, au fost atestate acțiuni ilicite ce țin de remunerarea financiară a unor activiști, precum și de desfășurarea cu încălcări a altor măsuri pre-electorale.

Astfel, s-a constatat că pe parcursul lunilor martie 2023 – prezent, Eugenia Guțul, precum și grupul său de inițiativă au acceptat și acceptă cu bună știință mijloace financiare contrar prevederilor legislației în vigoare, care au fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și de determinare a alegătorilor să voteze pentru candidatul „GUȚUL Eugenia”.

În cadrul efectuării acțiunilor de urmărire penală precum și a măsurilor speciale de investigație s-au confirmat faptele precum că, de către reprezentanții PP ”ȘOR” au fost selectați activiști cărora le-a fost trasată sarcina de a determina alegătorii să voteze pentru candidata PP ”ȘOR” cet. GUȚUL Eugenia, fapt pentru care fiecare a fost remunerat cu sume bănești de până la 15 000 lei MDL. De asemenea s-a stabilit că pentru ziua petrecerii scrutinului 30.04.2023, de către staff-urile electorale din localitățile Comrat, Ceadâr – Lunga și Vulcănești din UTA Găgăuzia, au fost angajați ca transportatori ai alegătorilor zeci de proprietari auto - persoane fizice, care de asemenea au fost remunerați cu sume bănești cuprinse între 500 – 2000 lei MDL, care conform informațiilor deținute nu au fost nedeclarate Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia”, se menționează în sesizare.

De menționat că IGP a anunțat astăzi despre sesizarea Consiliului Electoral Central din Găgăuzia în legătura cu noi încălcări, admise de reprezentanții Partidului „ȘOR” în cadrul desfășurării alegerilor bașcanului autonomiei.

Printre acțiunile expuse în sesizare se numără coruperea alegătorilor, transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise și achitarea mijloacelor bănești pentru acesta din surse financiare nedeclarate la CEC, precum și alte încălcări admise care sunt incompatibile cu un proces electoral democrat”, precizează IGP.

Anterior, președintele Comisiei Electorale Centrale a R.Moldova, Angelica Caraman, a sesizat Consiliul Electoral Central din Găgăuzia în legătura cu multiple încălcări în procesul de finanțare a campaniei electorale, comise de Partidul „ȘOR” și Eugenia Guțul. Mai exact, în urma verificării rapoartelor financiare, CEC a depistat că, în perioada campaniei electorale, Guțul a înregistrat venituri sub formă de donații în suma totală de 1 785 000 lei, dintre care 458 800 lei (26%) au fost colectate cu depășirea cadrului legal, adică a plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar.

Totodată, Caraman a solicitat tragerea la răspundere a reprezentanților Partidului „ȘOR” pentru implicarea cetățenilor străini în agitația electorală.

Duminica, 7 mai, CNA și IGP au descins cu percheziții în Găgăuzia. Acțiunile s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale pornită pentru coruperea alegătorilor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.