Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale unioniștilor basarabeni, doamna Ana Guțu explică, pe Facebook, cum de e posibil ca în fiecare zi de 9 mai, un segment de basarabeni spălați pe creiere (homo sovieticus) să îi facă de râs și să-i batjocorească pe toți ceilalți români, comemorându-i scabros, fără pic de rușine și scrupule, pe criminalii ruși care au dezmembrat România și au săvârșit un genocid de proporții pe ambele maluri ale Prutului.
Printre propunerile Anei Guțu se numără și următoarea: toate monumentele sovietice - tancuri, sculpturi comuniste - să fie evacuate într-un câmp deschis în afara Chișinăului, unde elevii și studenții să poată primi lecții de anticomunism și de sensibilizare la tragediile survenite în timpul ocupației sovietice - foamete, deportări, genocid rusesc.
Vă prezentăm comentariile doamnei Ana Guțu:
”Să ne facem ordine în grădina noastră.
În 32 de ani statul Republica Moldova nu și-a făcut ordine în grădina sa. Declararea Independenței față de fosta URSS trebuia să însemne ruperea totală de trecutul sovietic imperialist. Statele baltice au dat un exemplu elocvent în acest sens.
Retardul pe care îl înregistrează Republica Moldova în raport cu detașarea de trecutul sovietic generează perpetuarea proiectului comunist sovietic în mentalitățile sociale.
Educația este soluția primordială în combaterea nostalgiei comunistoide.
Dar la nivel politic a fost nevoie de luări de atitudine mult mai drastice pentru a înrădăcina libertatea și democrația pe această palmă de pământ.
Discriminarea pozitivă, un concept promovat insistent la nivel european, nu poate fi aplicată realităților post sovietice.
În momentul declarării Independenței Republicii Moldova minoritățile naționale și etnice, aduse de pe aiurea din fosta URSS, trebuiau să fie încadrate în sistemul de valori naționale românești, adică, să le fi fost oferită cetățenia Republicii Moldova doar cu condiția cunoașterii limbii oficiale a statului, cunoașterii și respectării istoriei, civilizației românilor. Fără nicio rezervă de a le permite să ne dea sfaturi referitoare la identitatea noastră.
Minoritatea găgăuză ar fi trebuit să beneficieze doar de autonomie culturală, nu și de cea teritorial administrativă. Azi politicienii găgăuzi sunt trădători de patrie și fac jocul Moscovei imperial-teroriste.
Spațiul mediatic trebuia să fie curățit total de canalele TV și radio rusești.
Educația în școli trebuia să se fi realizat doar în limba oficială a statului - limba română.
Toate monumentele sovietice - tancuri, sculpturi comuniste - trebuiau evacuate într-un câmp deschis în afara capitalei, unde elevii și studenții ar fi putut primi lecții de anticomunism, de sensibilizare la tragediile survenite în timpul ocupației sovietice - foamete, deportări, genocid.
În lipsa acestor măsuri drastice de educație a populației din Republica Moldova nu trebuie să ne mire faptul că pe 9 mai în fiecare an, noi, oamenii cu discernământ, ne simțim ofensați de magnitudinea prostiei și ignoranței umane, înregimentate pseudo-solemn pe arterele Chișinăului, în frunte cu escroci politici, servili Kremlinului terorist.
Mănușile albe nu pot învinge hoardele roșii ale coloanei a cincea, care nu se dă plecată din Republica Moldova.
E nevoie de fermitate și curaj politic pentru a face ordine în grădina noastră”.