Actualitate Internă

Armatele R.Moldova și României fac exerciții de sincronizare a procedurilor operaționale la Bălți

Armatele R.Moldova și României fac exerciții de sincronizare a procedurilor operaționale la Bălți

Militarii Armatei Naționale se antrenează în comun cu militarii români, în cadrul unui exercițiu bilateral desfășurat în municipiul Bălți, în perioada 8-13mai curent, arată ministerul Apărării din R.Moldova pe pagina sa oficială de Facebook.

Conform scenariului, un pluton al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Iași, România, execută trageri de luptă din armamentul de infanterie, alături de militarii din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” la Centrul de Instruire al unității.

Scopul exercițiului este instruirea integrată, creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii din cele două armate.

Antrenamentele se desfăşoară în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023.

Reamintim că, la începutul lunii mai, ministrul Apărării Naționale din România, Angel Tîlvăr, s-a deplasat la Chișinău pentru o vizită de lucru, având întâlniri cu omologul său moldovean Anatolie Nosatîi și cu președinta Maia Sandu. 

Printre subiectele discutate la Chișinău se numără intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării. România are o experiență vastă în ceea ce privește reformarea Armatei sale Naționale, care va fi de ajutor în procesul de modernizare a armatei Rep. Moldova, a opinat analistul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

„România ajută Armata Națională a Rep. Moldova pentru a se reforma, pentru a se moderniza prin instrumentele pe care le pune la dispoziție Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, asistența statului român, asistența Ministerului Apărării Naționale din România este foarte importantă pentru Rep. Moldova. De remarcat faptul că la toate întâlnirile pe care le-a avut dl Tîlvăr foarte mult s-a insistat și s-a pus accentul pe parteneriatul strategic dintre cele două state. Desigur, domeniul Armatei Naționale este unul foarte important și prioritar în condițiile când în regiune avem un război, când statul vecin, Ucraina, este atacat și când, în sfârșit, noi ca și stat am conștientizat că avem o armată”, a precizat Ion Tăbârță.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.