Actualitate Internă

Avertismentul scriitorului Alecu Reniță: ”Dacă nu va urma lecțiile Ucrainei, R.Moldova NU va rezista războiului hibrid al Rusiei. Prima lecție: închiderea totală a spațiului informațional pentru oficinele rusești fățișe sau legendate. A doua: curățirea instituțiilor statului de agentura Rusiei

Avertismentul scriitorului Alecu Reniță: ”Dacă nu va urma lecțiile Ucrainei, R.Moldova NU va rezista războiului hibrid al Rusiei. Prima lecție: închiderea totală a spațiului informațional pentru oficinele rusești fățișe sau legendate. A doua: curățirea instituțiilor statului de agentura Rusiei

Scriitor, jurnalist, semnatar și votat al Declarației de Independență față de imperiul rus, domnul Alecu Reniță explică punctual, într-o emisiune TVR Moldova (detalii AICI), că R.Moldova nu va putea rezista în fața războiului hibrid al Rusiei dacă nu va pune în practică, de urgență, lecțiile Ucrainei în domeniu: în primul rând, e vorba despre închiderea spațiului informațional pentru toate oficinele rusești fățișe dau legendate; în al doilea rând se impune o curățire masivă a instituțiilor statului și a presei de agentura Rusiei genocidare. 

Vă prezentăm în integralitate avertismentele lansate de Alecu Reniță: 

”După 2014, cred că Ucraina a făcut lucruri extraordinare. Cunoscându-i bine pe ruși, ucrainenii au creat un model ucrainean. Noi la Chișinău ar trebui să analizăm tot mai des acest model ucrainean. În 2018 sau 2019 am organizat o conferință la Chișinău despre pericolul războiului hibrid rusesc. A venit de la Kiev un foarte bun specialist în războiul hibrid, Evgheni Mahda, autorul volumului ‹Războiul hibrid. Lecțiile Ucrainei pentru Europa›

Închiderea spațiului informațional 

Ucrainenii au mers pe o variantă extraordinară de a închide spațiul informațional. Ei au înțeles că jocurile astea de-a ‹democrația›, pe care le folosesc toate regimurile totalitariste, îi dezavantajează, așa că au închis spațiul informațional, au tăiat firul la toate televiziunile care agitau nostalgiile și miturile că ucrainenii ar fi același popor cu rușii și mesajele de genul ‹suntem slavi, așa că noi trebuie să fim împreună mereu›. Asta este prima lecție: să-ți securizezi spațiul informațional. Aici Republica Moldova a făcut câțiva pași, a închis 2-3 site-uri și câteva televiziuni rusești, însă e foarte puțin. Sondajele arată că încă avem 30-35% din populație care e un fel de cameră de ecou a propagandei ruse. 

Curățarea instituțiilor statului și a presei de agenturile FSB-GRU

Iar a doua lecție a Ucrainei – lecție pe care Republica Moldova ar trebui să o pună degrabă și masiv în aplicare – este această curățire a instituțiilor statului de marea agentură pe care Rusia a avut-o în Ucraina și încă o are ramificată în teritoriile românești de la Est de Prut.Curățirea de rețelele rusești trebuie să cuprindă instituțiile statului în mod obligatoriu dar și mass-media, pentru că rușii își pregătesc drumul prin îndoctrinarea și drogarea cu propagandă travestită în ‹presă›. Altfel nu putem face față războiului hibrid practicat de Federația Rusă. Republica Moldova este total nepregătită. Ucraina a fost forțată să facă acești pași de evenimente pe care nu le-a dorit, iar dacă va rezista, e un semn foarte clar că aceste instituții ale statului ucrainean au fost mai mult sau mai puțin scoase din circuitul comun ruso-ucrainean. 

(Scriitorul și jurnalistul Alecu Reniță, semnatar și votant al Declarației de Independență a R.Moldova față de imperiul rus / foto Facebook)

Aceiași pași trebuie să-i facă și Republica Moldova. Nu vom avea nici un câștig de cauză atâta vreme cât în instituțiile statului se vor afla oameni care lucrează pentru Federația Rusă și nu pentru Republica Moldova. Populația noastră va rămâne în continuare îndoctrinată și drogată de minciunile rusești atâta timp cât la televiziunile rusești, în mass-media plătită direct sau indirect de Rusia, se va continua alimentarea nostalgiei după defuncta URSS. 

Românofobia. Rusia, dușmanul de moarte al României 

Propaganda rusă cultivă din plin euroscepticismul, asta fiindcă rușii vor să ne facă anti-europeni așa cum ne-au făcut anti-români. Românofobia este un proces pe cate ei l-au declanșat, l-au întreținut și-l întrețin în continuare ca garanție că, dacă moldovenii vor fi românofobi, ei nu vor putea să înțeleagă istoria și originea lor. Pompând românofobie, rușii vor să ucidă dezideratul național al Unirii. 

Toate nenorocirile pe care le-au pătimit Basarabia, Moldova istorică și neamul românesc în ansamblu (în special Basarabia și Bucovina de Nord) sunt toate legate de ceea ce a fost imperiul țarist, de ceea ce a fost imperiul sovietic și de ceea ce este în prezent această dominație a Kremlinului asupra Republicii Moldova. 

Problemele adânci ale societății moldovenești 

Trebuie să înțelegem foarte clar că schimbarea depinde foarte mult de societate. Noi de cele mai multe ori găsim țapul ispășitor în cei de la conducere și de multe ori avem dreptate, însă eu sunt convins că problemele adânci sunt ale societății moldovenești. Până când acest teritoriu nu se va întoarce la identitatea lui, noi nu vom putea avansa spre nimic. E o iluzie că dacă moldovenii ar primi astăzi ajutoare de miliarde, ei s-ar transforma peste noapte la nivel mental și comportamental. Dovadă e ceea ce se întâmplă și la Comrat, unde statul moldovenesc a făcut mari investiții, dar barometrul real sunt alegerile, care ne arată o altă situație din care Rusia are mult de câștigat”. 

Vedeți VIDEO AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.