Actualitate Internă

În sfârșit! Republica Moldova anunță retragerea din Comunitatea Statelor Independente, o structură dominată de Rusia

În sfârșit! Republica Moldova anunță retragerea din Comunitatea Statelor Independente, o structură dominată de Rusia

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Potrivit lui Grosu, a devenit „foarte clar”, după 30 de ani, că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI:

- nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, 

- nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, 

- nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri - embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare; 

- aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, 

- aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. 

După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a spus președintele Parlamentului.

La următoarea ședință a biroului permanent, președintele Parlamentului va propune expedierea unui demers către premierul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI.

Noi avem acum puterea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, de sursa sărăciei, de sursa războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii: asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper și plin de oportunități, un viitor european”, a adăugat Grosu.

CSI a fost creată la 8 decembrie 1991, prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Belarusului, Federației Ruse și Ucrainei.

La 21 decembrie 1991, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.

La 22 ianuarie 1993, în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk, a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente.

Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a CSI la 8 aprilie 1994, iar Statutul CSI - la 26 aprilie 1994.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.