Actualitate Internă

FAKE NEWS rusesc: Serbia ar putea recunoaște independența așa-zisei Transnistria. Interzis de SIS, portalul gagauznews își continuă activitatea propagandistică de intoxicare a spațiului mediatic din R.Moldova

FAKE NEWS rusesc: Serbia ar putea recunoaște independența așa-zisei Transnistria. Interzis de SIS, portalul gagauznews își continuă activitatea propagandistică de intoxicare a spațiului mediatic din R.Moldova

,,Serbia ar putea recunoaște independența Transnistriei și astfel, ar crea un precedent periculos” – enormitatea asta e debitată, într-un articol de propagandă și fake-news, al ”jurnaliștilor” portalului gagauznews.com (platformă de propagandă putinistă).

În realitate, pe site-urile guvernamentale ale autorităților sârbe, a președintelui Serbiei, cât și a instituțiilor media de stat nu există nicio declarație, părere sau vreo sugestie privitoare la recunoașterea de către Belgrad a regiunii separatiste din stânga Nistrului. 

În stilul propagandei puerile debitate de agențiile de presă de la Moscova, sau de cele naționalist-extremiste de la Belgrad, jurnaliștii de la gagauznews.com au început să facă tot felul de comparații total antagonice între statul Kosovo, stat semirecunoscut pe plan internațional, membru a mai multor organizații mondiale, și așa-zisa Transnistria (PMR), regiune separatistă aflată sub ocupație rusească și devenită între timp o gaură neagră pentru tranzacții fiscale ilegale, scheme gigantice de corupție, crimă organizată ș.a.m.d.. Din acest motiv, ni se pare foarte stranie poziția comună adoptată de România și R.Moldova, care refuză să recunoască statul kosovar, și într-un fel sau altul, acreditând o astfel de comparație total ieșită din comun cu separatismul transnistrean.

Anterior, Podul.ro a scris despre comparațiile total aberante pe care unii jurnaliști de la Belgrad le fac între Kosovo și regiunea separatistă din Stânga Nistrului – detalii AICI

Gagauznews.md interzis de SIS, s-a transformat în... gagauznews.com 

Portalul de fake-news, propagandă rusă și dezinformare gagauznews.md a fost interzis de SIS (Serviciul de Informații și Securitate) pe 26 februarie anul trecut, în a treia zi de război genocidar al Rusiei în Ucraina, tocmai pentru că a publicat știri false prin care a susținut Rusia în acest război, promovând informații care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență din R.Moldova. 

Pe 9 iunie 2022, realitatea.md a scris că redactorul gagauznews.md ar fi fost reținut de PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale). Acesta a fost reținut de procurorii PCCOCS, ofițerii SPIA și SIS. Bănuitul a fost acuzat într-un caz de propagare a războiului și acțiuni îndreptate spre ațâțarea vrajbei și dezbinării naționale, climat favorabil pentru a declanșa un conflict interstatal. 

PCCOCS informa că bărbatul a fost condus la sediul procuraturii pentru audieri, unde au fost efectuate acțiuni necesare pentru stabilirea întregului cerc de făptuitori, care au răspândit sistematic în spațiul public, prin diverse portaluri mass-media, rețele de socializare, canale de comunicare, informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război, cu scopul creării în rândul populației R.Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv cu scopul generării unor disensiuni în rândul populației, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase – detalii AICI.  

Pentru a putea activa în continuare, a propaga minciuni și dezinformări, precum și a manipula spațiul mediatic al R.Moldova, în special cel din UTA Găgăuzia, așa-zișii jurnaliști de la gagauznews.md, care, reiterăm, este un portal interzis în stânga Prutului din motive de ordinul tuturor evidențelor, au decis să schimbe denumirea în sistemul de nume de domenii (DNS) al internetului din .md în .com. Astfel, portalul gagauznews.md s-a transformat în gagauznews.com, fentând astfel legea și orice bun simț. 

Podul.ro va aduce la cunoștința organelor de drept – SIS și PCCOCS –  această situație și va cere sancționarea tuturor celor care stau în spatele răspândirii propagandei rusești, manipulărilor și minciunilor pe care le considerăm nu doar periculoase pentru sănătatea mintală, ci atentatoare la adresa R.Moldova. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.