Actualitate Internă

Moscova face spume după retragerea R.Moldova din acordul CSI. Amenințări și isterie în Duma de stat a Rusiei genocidare

Moscova face spume după retragerea R.Moldova din acordul CSI. Amenințări și isterie în Duma de stat a Rusiei genocidare

Moscova a reacționat în stilu-i caracteristic, după decizia R.Moldova de a se retrage din Acordul Adunării Interparlamentare a CSI. Cum era de așteptat, unii oficiali ruși consideră că Chișinăul ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua o astfel de decizie "neconstructivă", alții spun direct că Republica Moldova “își va face singură rău”. 

"Fără Rusia pur și simplu nu ar fi existat R.Moldova - inclusiv după prăbușirea URSS", a sărit cu țâfnă vicepreședintele Dumei de Stat, membru al fracțiunii putiniste "Rusia Unită", Petru Tolstoi. 

Decizia R.Moldova de a se retrage din acordul Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (CSI) este "un joc politic, numit jurământ de credință față de Occident", a debitat Grigori Karasin, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației și membru al comisiei internaționale a Adunării Interparlamentare a CSI, relatează agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Senatorul Karasin a calificat drept "regretabil" mesajul președintelui parlamentului moldovean Igor Grosu și a subliniat că Rusia dorește să vadă în R.Moldova o țară prietenoasă și constructivă, scrie SenatInform. 

În același timp, putinistoidul Karasin a adăugat că partea rusă se așteaptă ca, indiferent de declarații, decizia finală să corespundă naturii pe termen lung a relațiilor dintre țările CSI și R.Moldova. Adică, senatorul rus speră că până la urmă R.Moldova va rămâne în CSI.

"Chișinăul ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua o astfel de decizie neconstructivă", a debitat senatorul, recurgând la amenințări voalate.

Un alt oficial rus, Leonid Kalașnikov, șeful Comisiei pentru afaceri CSI din Duma de Stat, consideră că, prin retragerea din acordul Adunării Interparlamentare a CSI, R.Moldova "își va face singură rău". 

"Dacă o vor face acum, se vor biciui singuri, își vor face rău, inclusiv din punct de vedere economic. Există diverse acorduri care ajută Republica Moldova, nu invers. Și se vor răni pe ei înșiși și pe cetățenii lor", a amenințat el, citat de RIA Novosti, agenția kremlinopată. 

Reamintim că luni, 15 mai, președintele Parlamentului R.Moldova, Igor Grosu, a anunțat demararea procesului de retragere a țării din Acordul Adunării Interparlamentare a CSI, argumentând că apartenența la CSI nu a protejat R.Moldova de șantajul energetic rusesc din mijlocul iernii, de amenințările și declarațiile oficiale ostile independenței și suveranității. 

Potrivit lui Igor Grosu, decizia a fost luată după o serie de discuții în cadrul fracțiunii PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului. Președintele Parlamentului moldovean a declarat că va propune premierului să pregătească o inițiativă legislativă de denunțare a Convenției Adunării Interparlamentare a CSI din 17 martie 1998 – detalii AICI.  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.