Actualitate Internă

EXCLUSIV Interviu VIDEO. Igor Munteanu analizează cât de realistă e ideea că R.Moldova s-ar putea integra în UE până în 2030. Președintele CUB avertizează cu privire la uriașele probleme: deficitul bugetar, criza demografică, deficitul forței de muncă și completarea fondului de pensii. ”Nimeni nu vorbește despre asta!”

EXCLUSIV Interviu VIDEO. Igor Munteanu analizează cât de realistă e ideea că R.Moldova s-ar putea integra în UE până în 2030. Președintele CUB avertizează cu privire la uriașele probleme: deficitul bugetar, criza demografică, deficitul forței de muncă și completarea fondului de pensii. ”Nimeni nu vorbește despre asta!”

Conferențiar universitar și președinte al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu a acordat un interviu video exclusiv în cadrul emisiunii ”Raport”, pe care Podul.md o produce la Chișinău prin intermediul gazdei noastre, jurnalistul Nicolae Chicu. Întrebat cât de realistă e ideea că R.Moldova s-ar putea integra în UE până în 2030, Igor Munteanu a răspuns (vizionați mai jos întreaga emisiune): 

”În principal, sunt două tipuri de fenomene în teoria schimbării. În primul rând, e vorba despre așa-numitele ‹black swan› – lebede negre, adică evenimente pe care nu le poți prezice, dar care se întâmplă. Războiul din Ucraina este o lebădă neagră. Foarte puțini oameni au preconizat un război de o asemenea amploare și iată că el a izbucnit și a schimbat harta de securitate a lumii. Contează foarte mult modul în care se va finaliza acest război. 



Dar mai sunt și alte tipuri de amenințări care se numesc ‹green rhino›, rinoceri verzi. Asta înseamnă că tu înțelegi că vine un anumit pericol, o anumită amenințare, și depinde foarte mult de inteligența și de capacitatea ta de a te feri într-o parte ca să nu te tăvălească. Acest green rhino poate fi legat de crize financiare, pentru că deficitul bugetar trebuie acoperit și nu-l poți acoperi doar din împrumuturi. 

Un green rhino mare pentru Republica Moldova este criza demografică în care noi deja am intrat complet – forța de muncă nu se restabilește, deficitul forței de muncă și marile probleme legate de completarea fondului de pensii sunt unele dintre cele mai mari probleme despre care nimeni nu vorbește în Republica Moldova. Ăștia sunt rinocerii verzi care vin și la care guvernul nu are răspunsuri. 

Doamna Maia Sandu poate să aibă discursuri extraordinar de frumoase, bine articulate, enunțate cu foarte multă emoție personală, dar guvernarea nu are soluții ca să ne ferească de marile probleme cu care ne vom confrunta chiar din acest an. (…)”.

Care e unica soluție? ”Trebuie să facem un model de Reîntregire a României după modelul reunificării Germaniei”, a punctat Igor Munteanu.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.