Actualitate Internă

Uniunea Europeană a decis sancționarea a cinci personaje odioase implicate în destabilizarea R.Moldova

Uniunea Europeană a decis sancționarea a cinci personaje odioase implicate în destabilizarea R.Moldova

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi sancţiuni împotriva a cinci persoane din Republica Moldova, acuzate în special  de implicare în „eforturile Rusiei de a destabiliza" ţara, foarte fragilă din punct de vedere economic.

Decizia survine chiar înainte de întâlnirea, de joi, din Republica Moldova, a liderilor din aproape 50 de ţări pentru cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), care reuneşte aproximativ 20 de state, pe lângă cele 27 de state membre ale Uniunii.

„Moldova este una din ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia: există încercări serioase, în creştere şi continue de a destabiliza ţara", a declarat, într-un comunicat, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Activele sancționaților vor fi îngheţate în UE, unde li se va interzice şederea. 

Această decizie „trimite un semnal politic important privind sprijinul UE pentru Republica Moldova într-un context dificil (...) Vom continua să îi pedepsim pe cei care ne destabilizează vecinătatea directă", a mai precizat Borrell.

„Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat semnificativ" de la invadarea Ucrainei de către Rusia şi „reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE", notează Consiliul Uniunii Europene. Detalii AICI.

Printre sancționații care vor fi supuși restricțiilor financiare și de călătorie se numără infractorul fugar Ilan Șor, liderul Partidului Șor, pentru „acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova". 

Un plan rusesc de răsturnare a guvernului moldovean a fost zădărnicit în februarie, au declarat oficialii molodoveni citați de publicația Politico.

În aprilie, un tribunal din R.Moldova l-a găsit pe Șor vinovat de fraudă bancară în valoare de 254 de milioane de euro. Se presupune că fondurile provenite din această fraudă și legăturile sale cu Moscova sunt folosite pentru a crea în mod artificial tulburări politice în țară.

Pe listă se află și Marina Tauber, membră a Partidului Șor, considerată mâna a dreaptă a infractorului Ilan Șor. Acuzată că a ajutat în mod ilegal la finanțarea mișcării pro-Moscova, Tauber a fost reținută la începutul acestei luni pe aeroport în timp ce încerca să părăsească țara. În prezent se află în arest la domiciliu, iar pe 26 mai Parlamentul a aprobat cererea Procuraturii Generale de ridicare a imunității pentru a putea fi aresată și trimisă în judecată pentru cel puțin trei capete de acuzare.

Ceilalți sancționați sunt fostul șef adjunct al poliției Gheorghe Cavcaliuc, politicianul Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri rus Igor Chaika, care este acuzat că a "direcționat bani" de la serviciul de securitate rus FSB către activiștii antiguvernamentali.

Din 2016, operațiunile FSB în Republica Moldova au fost conduse de Dmitri Miliutin, un general în cadrul serviciului de securitate care ocupă funcția de șef adjunct al Departamentului de informații operaționale, potrivit documentelor.

În cea mai mare parte a perioadei în care a ocupat acest post, au declarat oficialii, Miliutin a lucrat prin intermediul lui Igor Chaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei.

Miliutin a comunicat cu Chaika de peste 6.000 de ori între decembrie 2020 și iunie 2022, potrivit documentelor serviciilor secrete ucrainene.

După alegerile parlamentare din iulie 2021 în urma cărora PAS, partidul Maiei Sandu, a obținut peste 52% din voturile exprimate, FSB a ajuns la concluzia că reputația vechiului său colaborator, Igor Dodon, plătit lunar de Moscova cu sume colosale, este „afectată ireversibil”. 

În consecință a lua decizia înlocuirii lui Dodon cu Șor, potrivit unor documente secrete care au ajuns în posesia publicației The Washington Post.  

Astfel, strategii politici angajați de Kremlin au călătorit la Chișinău din Rusia în martie 2021 pentru a lucra în secret cu partidul lui Șor, arată documentele analizate de publicația americană.

În ce-l privește pe Cavcaliuc (foto jos), fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova, acesta este acuzat de implicare în organizarea protestelor violente din 20 octombrie 2022, alături de Ilan Șor. El și-a folosit relațiile din cadrul Inspectoratului General de Poliție Inspectoratul General pentru a recruta foști ofițeri de poliție în vederea înființării unui grup paramilitar care să "protejeze" demonstranții violenți care protestau împotriva guvernului Republicii Moldova. În acest context, el a fondat un așa-numit "guvern din umbră" cu scopul de a înlocui guvernul ales în mod democratic al Republicii Moldova.

Prin dirijarea și planificarea demonstrațiilor violente, Gheorghe Cavcaliuc se face vinovat de acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova, mai arată comunicatul Consiliului Uniunii Europene.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.