Actualitate Internă

EXCLUSIV Interviu. Fotbalistul moldo-ucrainean Vladislav Baboglo: ”Imediat ce se declanșează alarmele, meciul se oprește și cele două echipe fug în adăpostul antiatomic”. Realitățile războiului rusesc genocidar. Când ar putea debuta la naționala R.Moldova

EXCLUSIV Interviu. Fotbalistul moldo-ucrainean Vladislav Baboglo: ”Imediat ce se declanșează alarmele, meciul se oprește și cele două echipe fug în adăpostul antiatomic”. Realitățile războiului rusesc genocidar. Când ar putea debuta la naționala R.Moldova

Podul.md a reușit să realizeze un interviu exclusiv cu Vladislav Baboglo, fotbalist profesionist legitimat la echipa ucraineană FC Oleksandryia. Jucătorul cu origini găgăuze, născut la Copceac, în sudul Republicii Moldova, ne-a relatat despre modul în care războiul genocidar al Rusiei afectează fotbalul ucrainean

Vladislav Baboglo, care pe lângă cetățenia ucraineană mai deține și pașaportul moldovenesc, a fost convocat în urmă cu aproape 3 luni de către selecționerul moldovean la echipa de seniori a naționalei de fotbal a Republicii Moldova. Totuși, până acum nu și-a făcut apariția pe teren. Motivul pentru care Vladislav nu a reușit să debuteze la națională, cât și alte detalii relevante despre fotbalul ucrainean pe timp de război și protagoniștii săi, le puteți afla mai jos. Vă invităm să citiți și să distribuiți acest interviu:

Constantin Dicusar: Bună ziua. Îți mulțumesc pentru acest interviu. În urmă cu aproape trei luni, ai fost convocat la echipa națională de fotbal a Republicii Moldova. Debutul tău a tot fost amânat și nu ai mai ajuns la baza de antrenamente a naționalei. Ce s-a întâmplat, de ce nu ți s-a permis să treci frontiera moldo-ucraineană?

Vladislav Baboglo: Bună ziua, și eu îți mulțumesc! Debutul meu la naționala de fotbal a Republicii Moldova, după cum bine știți, nu a mai avut loc. Problema a constat în niște formalități birocratice, care, din păcate, nu mi-au permis să mă alătur echipei. 

Reporter:Cum vede Federația Moldovenească de Fotbal această situație ?

Vladislav Baboglo: Vă pot spune că Federația Moldovenească de fotbal a depus toate eforturile pentru a rezolva situația, dar, din păcate, nu prea mai rămăsese timp suficient pentru a face acest lucru, la momentul respectiv.

Reporter: Numele tău se regăsește din nou în lista jucătorilor convocați pentru meciurile din această vară ale naționalei Republicii Moldova. Și totuși, te-a demotivat ceea ce s-a întâmplat sau, dimpotrivă, ai speranțe că vei debuta?

Vladislav Baboglo: Am purtat o discuție cu antrenorul principal al naționalei, Serghei Cleșcenco, despre această situație și el este conștient că în acest context nimic nu a putut depinde de mine, dar dorința mea imensă de a juca pentru echipa națională a rămas la fel. Sper să reușesc să o fac în cele din urmă.

Reporter: Cum a avut și are de suferit fotbalul din Ucraina de când Rusia a declanșat acest război de agresiune, război care continuă pănâ astăzi?

Vladislav Baboglo: Din cauza războiului noi nu am putut încheia campionatul precedent (sezonul 2021-2022), iar în acest sezon suntem nevoiți să facem unele sistări temporare chiar în timpul meciurilor. Când are loc declanșarea unei alarme de avertizare, jocul se oprește și cele două echipe adverse fug în adăpostul antiatomic. Chiar recent, împreună cu echipa mea FC Oleksandria am încheiat un meci de recuperare împotriva celor de la Dnipropetrovsk, meci care a fost oprit încă anul trecut.

Reporter: Unde se antrenează echipa în prezent și unde vă disputați meciurile?

Vladislav Baboglo: În prezent meciurile de acasă și antrenamentele au loc în orașul local Alexandria din regiunea Kirovohrad.

Reporter: Care este atmosfera în cadrul echipei FC Oleksandriya? Având în vedere crudele realități ale războiului, cu îți găsești motivația de a juca fotbal, de a rămâne concentrat și profesionist. Cum găsesc motivația colegii tăi? 

Vladislav Baboglo:Suntem fericiți că fotbalul din Ucraina nu a încetat, așa cum inițial preconizau evenimentele, și că putem face ceea ce ne place cel mai mult. Inițial nu aveam nicio idee cum vom putea juca în condițiile în care în țară are loc un război la scară largă, dar cu timpul, totul s-a dovedit a fi posibil. Suntem recunoscători militarilor ucraineni, apărătorii noștri, pentru oportunitatea desfășurării în continuare a campionatului de fotbal în vremuri atât de dificile pentru țară.

Reporter: Cum a afectat războiul lotul echipei FC Oleksandryia ? Mai persistă teama jucătorilor străini de a continua să joace în Ucraina?

Vladislav Baboglo: Odată cu începerea războiului, doar doi jucători străini au părăsit echipa noastră, în timp ce astăzi întreaga echipă este practic formată din jucători ucraineni. Evident, sunt convins că jucătorilor străini le este în general teamă să vină acum în Ucraina.

Reporter: Nu mă pot abține să nu te întreb: îți este dor de locurile natale din Copceac? Cât de strânse sunt legăturile tale cu rudele din Republica Moldova, mai ales în contextul în care ne aflăm cu toții acum?

Vladislav Baboglo: Da, mi-e dor la nebunie de bunicile mele și de rudele apropiate din Republica Moldova, chiar și de la distanță le simt tot sprijinul. Este întotdeauna plăcut să îl văd pe vărul meu David, care are 6 ani și care mă susține și mă încurajează mereu.

Zilele trecute, Sport1.md a scris că selecționerul naționalei de fotbal a Republicii Moldova, Serghei Cleșcenco a făcut publică lista lărgită a jucătorilor care urmează să fie convocați pentru partidele cu Albania (17 iunie, Tirana) și Polonia (20 iunie, Chișinău), din cadrul preliminariilor Campionatului European din 2024. Printre jucătorii convocați se numără și Vladislav Baboglo, ceea ce ar putea însemna că acesta ar putea debuta în premieră pentru naționala Republicii Moldova în viitorul apropiat – detalii AICI

În urmă cu aproximativ 3 luni, fotbalistul moldo-ucrainean Vladislav Baboglo, care joacă pe poziția de fundaș central la echipa ucraineană FC Oleksandryia, nu a putut trece frontiera în Republica Moldova pentru a se putea alătura echipei naționale de fotbal din stânga Prutului. Staff-ul tehnic al moldovenilor a dorit să-l vadă în echipă pentru meciurile disputate cu Feroe și Cehia (încheiate cu două remize).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.