Republica Moldova își adaptează din mers legislația la provocările contemporane. Pedepsele pentru falsul de identitate vor fi înăsprite, inclusiv în mediul on-line, potrivit unor modificări aduse Codului penal și Codului contravențional, și aprobate ieri de Guvern.
Noile norme au în vedere fabricile de troli aflate în slujba Moscovei, care acționează pe teritoriul Republicii Moldova, intoxicând și infestând spațiul public cu informații false și propagandă fabricată în laboratoarele Kremlinului. Formula ” ferma sau fabrica de ttroli definește îndeobște un grup organizat și finanțat pentru a răspîndi, în mod global, ca mijloc de acțiune a unei puteri politice, informații parțiale și chiar false și opinii favorabile finanțatorilor, adesea în opoziție cu intervențiile celorlalți comentatori, încercînd să producă un curent de opinie într-o anumită direcție sau cel puțin să creeze confuzie în rîndul cititorilor. Prin termenul de troll este definit în prezent internautul care intervine în discuțiile online susținînd opinii provocatoare și manifestînd atitudini agresive, în răspăr cu părerile dominante ale grupului, cu intenția de a irita, de a provoca reacții emoționale, adesea din simpla plăcere de a stîrni zîzanie.
Practic în cazul acestor troli care acționează sub acoperirea mai multor identități fabricate, prezentarea falsă pe platformele de socializare, prin utilizarea adreselor poștale electronice, a numerelor de telefon, a cardurilor de acces sau a altor servicii, va fi pedepsită în Republica Moldova cu amenda de la 25 de mii la 100 de mii de lei, sau cu închisoare de la 6 luni până la 1 an.
De asemenea, utilizarea frauduloasă a oricăror acte de identitate, precum pașapoarte, legitimații, permise, diplome, certificate, extrase, caziere, a unor conturi de plăți, numere de înmatriculare auto, polițe de asigurare, se va pedepsi cu amenzi în mărime de până la 500 de mii de lei, sau cu închisoare până la 3 ani.
În timpul ședinței de ieri a Guvernului, premierul Dorin Recean a solicitat să fie înăsprite și pedepsele pentru fraudele electorale: „Aici trebuie să revenim și să aplicăm pedepse mai mari, pentru utilizarea resurselor financiare pentru a cumpăra voturi. De asemenea, foarte important, pentru utilizarea datelor cu caracter personal în acest proces trebuie pedepsită mult mai aspru decât avem astăzi”, spune Dorin Recean.
Rusia este deținătorul și promoterul celor mai puternice brigăzi web de acțiune subversivă. Trolii Moscovei, numiți și Kremlinbots în jargonul internaut, sunt comentatori politici anonimi de pe internet, strâns legați și finanțați de Guvernul Rusiei. Participanții sunt organizați în echipe și grupuri de comentatori care participă la bloguri politice internaționale și forumurile de internet folosind marionete, roboți sociali, trolling și dezinformare orchestrată la scară largă, în beneficiul unor campanii de promovare a propagandei pro-Putin și pro-rusă.