Actualitate Internă

Refugiații ucrainenii sunt găzduiți în condiții proaste în R.Moldova, reclamă fostul ambasador Igor Munteanu. „Oamenii din acest adăpost temporar plângeau” / Un deputat îl ia însă la rost, replicând că prioritatea autorităților ar trebui să fie propriii cetățeni

Refugiații ucrainenii sunt găzduiți în condiții proaste în R.Moldova, reclamă fostul ambasador Igor Munteanu. „Oamenii din acest adăpost temporar plângeau” / Un deputat îl ia însă la rost, replicând că prioritatea autorităților ar trebui să fie propriii cetățeni

Fostul ambasador al R.Moldova în Statele Unite Igor Munteanu, în prezent președinte al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, spune că, împreună cu deputați din Ucraina, a vizitat recent un centru de refugiați din R.Moldova, descoperind că aceștia sunt cazați în condiții proaste, fără apă caldă și frigidere pentru alimente, printre altele.  De asemenea, se înregistrează restanțe la plata ajutorului financiar destinat fiecărui refugiat ucrainean găzduit de Republica Moldova., deși fondurile nu sunt alocate din bugetul de stat, mai spune Igor Munteanu citat de IPN.md.  

„Personal, am fost cu un grup de deputați din Rada ucraineană la unul din centrele de adăpost a refugiaților ucraineni. Acești oameni nu aveau apă caldă de o lună jumătate, nu aveau frigider la un etaj de camere în care se găseau. Dincolo de tonul laudativ al autorităților, există probleme reale la care nimeni nu acordă atenția. Oamenii din acest adăpost temporar plângeau și spuneau că nu au primit de două luni banii care li se cuvin din partea organizațiilor internaționale. Eu credeam că situația refugiaților ucraineni este bună, pentru că așa ne asigurau autoritățile. Amânările care au loc la achitarea plăților care li se cuvin refugiaților nu au nicio scuză, pentru că banii sunt pe loc. Nu trebuie să ne lăudăm că avem inimă mare și facem tot posibilul, dacă există astfel de cazuri” , a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Problema adusă în atenție de Igor Munteanu l-a enervat însă pe deputatul neafiliat Vasile Bolea care a replicat că prioritatea autorităților Republicii Moldova ar trebui să fie îmbunătățirea condițiilor de trai a propriilor cetățeni.

„Să nu uităm de alt subiect. Noi avem la noi în țară cetățeni de-ai noștri soarta cărora este mai gravă decât a refugiaților ucraineni. În afară de faptul că trebuie să avem grijă de acești refugiați care au venit în Republica Moldova și pentru care plătesc instituțiile internaționale, noi uităm de cetățeanul nostru. Vorbim cât de amărâți sunt ucrainenii și uităm cât de amărâți sunt cetățenii noștri”, a spus deputatul Vasile Bolea.

În prezent, refugiații din Ucraina beneficiază lunar de un suport financiar în sumă de 2 200 de lei (circa 100 de euro), pentru fiecare membru al familiei. Sprijinul este acordat de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), reamintește IPN. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.