Lumea rusă dorește acapararea întregului spațiul post-sovietic, iar Republica Moldova nu este pe lista intangibilității, cum sunt republicile baltice, a opinat analistul politic Anatol Ţăranu, precizând că Republica Moldova, vulnerabilă și următoarea vizată în cazul în care nu ar exista sacrificiul eroic al Ucrainei, ar putea obține „o apărare absolută” devenind membru NATO.
"Atacând un stat membru NATO, agresorul atacă toată organizația. Aceasta e esența NATO. Din acest punct de vedere, niciun agresor, dacă nu a căpiat cu totul, nu poate să-și permită acest lucru. E un act de suicid. Cum poți să ataci NATO, cea mai puternică organizație politico-militară din lume? Asta înseamnă să lupți împotriva unui gigant, tu fiind o maimuță în fața acestui gigant, chiar dacă ești posesorul armei nucleare. Din acest punct de vedere, Republica Moldova ar putea obține o apărare absolută, devenind membru NATO. Să aduce aminte că Islanda nu are armată, dar fiind membru NATO, își garantează categoric apărarea și securitatea. Același lucru se referă la toate statele mici, care sunt membre NATO.
Lumea rusă, care acum demonstrează tot mai multă agresivitate în exterior, această lume rusă pretinde tot spațiul post-sovietic, poate cu excepția republicilor baltice. Da, ei clănțăie din dinți, dar foarte bine înțeleg, că această bucată este intangibilă. Ei singuri recunosc că ei sunt în afara pericolului unei agresiuni cum a fost supusă de exemplu Ucraina sau Georgia în 2008. Republica Moldova nu este pe această listă a intangibilității. Noi suntem pe lista așteptării unei agresiuni, în caz dacă nu ar fi rezistat Ucraina, noi deja, cred că am fi atacați în aceeași măsură, fiindcă Ucraina a fost atacată pentru a restabili marele Imperiu Rus care include tot ce a avut tot el până la descompunerea Uniunii Sovietice. Din acest punct de vedere, noi suntem într-un uriaș pericol, ne apără Ucraina, luptă eroică a armatei ucrainene, al poporului ucrainean, dar cât va continua această situație. Din acest punct de vedere, NATO poate să ne apere, dar nu ne apără, deocamdată faptul că nu înțelegem acest lucru.
Nu-l înțelegem, inclusiv din cauza faptului că pe interiorul societății moldovenești există o dezbinare dramatică, iar o parte din cetățenii Republicii Moldova, care spun că sunt patrioții acestui stat, în realitate nu sunt patrioți. Ei, mai degrabă, mizează pe altceva. Cunoaștem foarte bine, lucrul acesta a fost spus în public. Laitmotivul lor e: ar trebui să ne ținem până vin ai noștri, ai noștri sunt aproape (n.red. armata rusă). Frazeologia aceasta, de fapt, divulgă niște predispoziții existente în societatea moldovenească și atunci când vorbim de reziliența societății moldovenești trebuie să ne gândim, inclusiv, și la acest moment", a declarat analistul politic Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi" de la TVR Moldova. VIDEO la finalul textului!
Reamintim că, în urmă cu trei zile, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirma, de la sediul Alianței de la Bruxelles, în cadrul unui briefing cu ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, că țările-membre NATO susțin integrarea europeană a R. Moldova, iar blocul militar își va mări sprijinul politic și practic pentru R. Moldova.
„NATO sprijină securitatea Republicii Moldova cu respectarea deplină a neutralității sale constituționale. NATO își intensifică sprijinul politic și practic în conformitate cu solicitările sale, inclusiv printr-un pachet de consolidare a capacității de apărare, pentru a sprijini dezvoltarea și modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Republicii Moldova. Aliații susțin pe deplin integrarea europeană a Republicii Moldova. Viitorul Republicii Moldova se află în familia democrațiilor europene. Acest lucru nu a fost niciodată mai important, iar cooperarea noastră nu a fost niciodată mai strânsă”, a precizat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că „Rusia, continuă să folosească tactici de război hibrid, recurgând la presiune socială și economică, șantaj energetic și încercări de destabilizare a democrațiilor noastre.”
„Din păcate, Republica Moldova se confruntă cu aceste amenințări. Republica Moldova răspunde însă cu determinare acestei situații de securitate, prin consolidarea securității naționale și rezilienței, prin dublarea cheltuielilor pentru apărare în acest an. Republica Moldova se angajează ferm față de viitorul ei european, așa cum am văzut când ați găzduit cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene la Chișinău, săptămâna trecută, unde aeronavele NATO AWACS au contribuit la securizarea spațiului aerian”, a mai spus Geoană.