Actualitate Internă

EXCLUSIV Interviu VIDEO. În anii ‘20-‘30, rușii trimiteau bolnavi de tifos peste Nistru cu scopul de a îmbolnăvi cât mai mulți români basarabeni. Dezvăluirile lui Alexandru Ghețan

EXCLUSIV Interviu VIDEO. În anii ‘20-‘30, rușii trimiteau bolnavi de tifos peste Nistru cu scopul de a îmbolnăvi cât mai mulți români basarabeni. Dezvăluirile lui Alexandru Ghețan

Doctorand în istorie, om de radio și stand-up-er cunoscut pe ambele maluri ale Prutului (fost finalist iUmor, concurs la care a participat în repetate rânduri), basarabeanul  Alexandru Ghețan a acordat un amplu interviu exclusiv pentru Podul.md, în cadrul emisiunii ”Raport”, produsă de gazda noastră, jurnalistul Nicolae Chicu, la Chișinău. 

Vă sesizăm un singur fragment al interviului cu recomandarea de a-l viziona în integralitate (îl găsiți mai jos), fiindcă nici nu știți ce pierdeți. Documentând teza sa de doctorat, care tratează despre bolile contagioase din Basarabia interbelică, Alexandru Ghețan a făcut cercetări și în arhivele din orașul ucrainean Ismail, unde a descoperit un document întocmit la mijlocul anilor ‘20 ce demonstrează că autoritățile rusești din așa-zisa RASSM (adică așa-zisa Transnistria de astăzi) trimiteau peste Nistru oameni bolnavi de tifos cu scopul de a îmbolnăvi cât mai mulți români basarabeni. Ulterior, Ghețan a descoperit un document similar, dar mult mai detaliat, și în arhivele din stânga Prutului, înscrisul datând din a doua jumătate a anilor ‘30. 



”Am întâlnit două astfel de acte, unul acolo, la Ismail, și altul l-am găsit la noi, în Republica Moldova. La Ismail am găsit un act ce data de la jumătatea anilor ’20, act care spunea despre practica asta, iar la noi am găsit un act mult mai detaliat, datând din ‘38, care la fel spunea despre faptul că sunt trimiși oameni bolnavi de tifos în Basarabia, așa, ca niște arme biologice. Sovieticii făceau asta”, a explicat Alexandru Ghețan, care a și contextualizat:  

”Foarte des se întâmpla ca dinspre RASSM să zboare avioane mici care aruncau broșuri și manifeste cu propagandă sovietică – era un export al comunismului. (…) RASSM a fost creată în 1924 cu scopul de a exporta comunismul și moldovenismul mai departe. (…) Se mințea că în RASSM se trăia bine, dar adevărul e că mulți încercau să fugă în Basarabia. Astăzi, regiunea transnistreană este la fel utilizată de către Rusia, cu scopul de a ne ține pe loc, dar pe-atunci era vorba mai mult de exportul de moldovenism, care atunci a fost inventat de ruși. (…) RASSM a fost baza pentru RSSM de după ‘40 și ulterior din ‘44, adică baza inițială a fost pusă la Tiraspol”. (aceste aspecte le veți găsi în emisiune în intervalul 55-1.00)

(Fortul 13 Jilava / sursa foto: arhiva Podul)

Vă amintim că în Gulagul românesc a existat practica de a introduce deținuți politici bolnavi de tuberculoză în stadiu terminal în celule cu alți deținuți considerați de nereeducat, tocmai pentru ca în timp să fie exterminați cu toții. Mulți au fost asasinați astfel, lăsați să agonizeze devorați de boală, fără a li se administra nici cel mai infim tratament. De exemplu, practica a fost documentată cu acuratețe în abominabila Casimcă a Jilavei, dar și la Aiud, Gherla și în alte bolgii ale morții. Veșnica lor pomenire! 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.