Actualitate Internă

Galerie FOTO. ”Cadoul” rusofilului Ivan Ceban pentru locuitorii Chișinăului: noua ”taxă de salubrizare”. Împovărați de taxele lui Ivan, chișinăuienii își manifestă revolta pe rețelele sociale

Galerie FOTO. ”Cadoul” rusofilului Ivan Ceban pentru locuitorii Chișinăului: noua ”taxă de salubrizare”. Împovărați de taxele lui Ivan, chișinăuienii își manifestă revolta pe rețelele sociale

Zilele acestea, toți chișinăuienii care locuiesc permanent în Municipiul Chișinău au primit un “cadou” neașteptat din partea primarului capitalei, rusofilul Ion Ceban, prin intermediul Direcției colectarea impozitelor și taxelor locale. Vorbim despre noua “taxă pe salubrizare” pe care primarul a strecurat-o prin CMC și a aprobat-o încă de anul trecut. 

Astfel, chișinăuienii, de la care I. Ceban va cerși din nou voturile pentru a rămâne în continuare în funcția de primar general al Chișinăului trebuie de-acum încolo să achite o nouă taxă anuală în valoare de 120 lei. Iar asta până la data de 31.07.2023, în caz contrar ei riscă penalități aspre, procedura fiind, de fapt, retroactivă pentru anul 2022, și astfel întru-totul nesimțită și aberantă.

Noua “taxă de salubrizare” se adaugă altor taxe precum cea pentru deservire bloc-locativ, taxa pentru administrarea blocului sau taxa deșeurilor menajere, care acum se vor interfera haotic, ținând cont că unele dintre ele pot și trebuie comasate sau desființate. 

Podul.md menționează că respectiva taxă se va percepe doar de la cei care dețin o viză de reședință permanentă în Chișinău, în timp ce aceia care stau în chirie NU vor fi obligați să o plătescă.

Chiar și-așa, taxa este una abuzivă ținând cont că a fost aprobată brusc și într-o perioadă în care cetățenii Republicii Moldova nu mai pot face față multor cheltuieli și datorii publice. 

Pe rețelele de socializare, sute de cetățeni care locuiesc în Chișinău și-au exprimat nemulțumirea. Unii cetățeni, care sunt înregistrați în raza municipiului Chișinău, dar care nu locuiesc de ani de zile aici, au rămas nedumeriți. 

Chiar și unele femei de vârsta a treia vorbitoare de limbă rusă, ce constituie de obicei electoratul de bază al lui Iv Ceban, s-au arătat revoltate de noile modificări. 

Podul.md vă prezintă mai multe capturi cu reacțiile furibunde ale chișinăuienilor vis-à-vis de noua taxă elaborată de ,,foștii” colegi ai lui Ceban din PSRM, împreună cu foști sau actuali consilieri ai Platformei DA în frunte cu Andrei Nastase. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.