Actualitate Internă

VIDEO. R.Moldova va cere Rusiei să reducă personalul Ambasadei de la Chișinău / Deputat PAS: „Moscova duce un proces de ingerință în procesele democratice din Republica Moldova” / „Ei au trimis la Chișinău în jur de 150 de persoane, noi, la Moscova, doar șase, dar pe unul l-au expulzat”

VIDEO. R.Moldova va cere Rusiei să reducă personalul Ambasadei de la Chișinău / Deputat PAS: „Moscova duce un proces de ingerință în procesele democratice din Republica Moldova” / „Ei au trimis la Chișinău în jur de 150 de persoane, noi, la Moscova, doar șase, dar pe unul l-au expulzat”

Autoritățile de la Chișinău intenționează să solicite Rusiei reducerea numărului personalului Ambasadei din R.Moldova, până la un număr care să asigure paritatea cu efectivul diplomatic moldovenesc de la Moscova, a precizat deputatul PAS Adrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Moldova Live” de la Exclusiv TV. VIDEO mai jos!

Potrivit newsmaker.md, Cheptonar a explicat că autoritățile vor emite o decizie în acest sens, iar diplomaților ruși li se va da un termen anumit pentru a părăsi Republica Moldova.

Deputatul a explicat că este nevoie de o asemenea măsură din cauza ingerinței autorităților ruse în treburile interne ale Moldovei.

„Erau persoane, cărăuși din ăștia, care făceau zilnic ture la Moscova și veneau cu câte 8.000 de dolari sau euro, cash. Deci, toată această activitate criminală a lui Șor a fost finanțată de la Moscova. Moscova conduce un proces de ingerință în procesele democratice din Republica Moldova. Sunt acțiuni specifice democrației, consituționalității și a guvernanței corecte, conform legilor cetățenilor din Republica Moldova. Respectiv, înțelegând această utilitate și înțelegând foarte bine că multe procese sunt conduse și din cadrul ambasadei Federației Ruse, noi suntem nevoiți să ne apărăm țara noastră și să mergem la diminuarea numărului de diplomați”, a precizat Cheptonar.

Parlamentarul a explicat și cum va avea loc procedura de diminuare a personalului diplomatic rusesc.

„Va fi un comunicat al deciziei noastre în care se va anunța, se va da un termen. Eu nu cred că este corect să fie o chestie ca-n cazul expulzărilor, ca să spunem: până mâine. Poate să fie un termen de câteva luni. Să fie un termen decent, corect, de o lună, de exemplu, în care ei singuri să decidă cine pleacă și cine rămâne. După care, la o dată anumită, anterior anunțată, să intre în vigoare decizia”, a menționat el.

La sfârșitul lunii aprilie, deputatul Andrian Cheptonar a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții pentru ca Federația Rusă să aibă în Moldova paritate pe număr de diplomați. În prezent, Moldova are în Rusia 6 diplomați, iar Federația Rusă aproape 40 la Chișinău.

„Mai sunt circa 40 de persoane „tehnice”, deci aia care umblă la antenele de spionaj de pe acoperișul Ambasadei. Aceștia sunt și cu soții sau soțiile, în total ar fi în jur de 150 de persoane în campusul Ambasadei Federației Ruse. Noi aveam șase, iar acum pe unul l-au expulzat ca măsură de răspuns. Acest concept de paritate este unul prevăzut în convențiile internaționale privind relațiile diplomatice”, a subliniat Cheptonar. VIDEO mai jos:



O decizie similară a fost deja adoptată, la începutul lunii iunie, și de către România.

Ministerul de Externe de la București a decis, la 8 iunie, reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Ambasadei Rusiei la București. Conform deciziei autorităților române, Federației Ruse i s-a pus în vedere să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții. Personalul efectiv al Ambasadei Rusiei la București va fi redus cu 55,5%.

MAE a reliefat că decizia reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. PODUL a relatat AICI.

Amintim, de asemenea, că Islanda a anunțat, tot la început de iunie, că suspendă activitatea ambasadei sale de la Moscova începând cu 1 august. De asemenea, Islanda a solicitat Moscovei să-şi „limiteze activitățile" ambasadei sale din capitala islandeză şi „să-şi reducă nivelul de reprezentare".

„Situația actuală pur și simplu nu face viabilă funcționarea unei ambasade în Rusia pentru micul serviciu de externe al Islandei", a precizat ministrul de Externe, Thordis Gylfadottir. PODUL a scris AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.