Actualitate Internă

A divorțat politic Ciolacu de Ceban? Noul premier al României își anunță sprijinul pentru PAS: „E unica garanție pentru parcursul european al R. Moldova”. România va debloca o nouă tranșă de asistență

A divorțat politic Ciolacu de Ceban? Noul premier al României își anunță sprijinul pentru PAS: „E unica garanție pentru parcursul european al R. Moldova”. România va debloca o nouă tranșă de asistență

Deși a „cochetat” politic în ultimii ani cu primarul de Chișinău, Ion Ceban (fost socialist și pro-rus, actualmente erijat în pro-european), premierul României, Marcel Ciolacu, totodată președinte al PSD România, și-a exprimat astăzi, 21 iunie, susținerea „necondiționată” pentru PAS, formațiune aflată la guvernare în Republica Moldova.

Declarații în acest sens au fost făcute în timpul vizitei oficiale a lui Marcel Ciolacu la Chișinău, unde a venit alături de președintele Senatului României, Nicolae Ciucă.

„În afară de faptul că sunt prim-ministru al României, sunt și președintele celui mai mare partid din România, care susține necondiționat actuala conducere a președintei Maia Sandu, a dvs. Personal (n. r. - i se adresează prim-ministrului moldovean, Dorin Recean). Sunteți singura garanție că R. Moldova își va continua parcursul pro-european. Nu există în acest moment o forță politică în R. Moldova care să garanteze acest parcurs și vă felicit și o spun fără nicio reținere: viitorul dvs. este în Uniunea Europeană și vom susține împreună acest demers ținând cont de toate provocările”, a spus Ciolacu.

Se distanțează oare liderul PSD de Ion Ceban, cel cu care a construit o relație, inclusiv în plan financiar, pe parcursul ultimilor ani? Detalii aici:

PSD finanțează agenții Rusiei din R.Moldova. PSD Buzău îl îndoapă pe primarul rusofil al Chișinăului, Ivan Ceban, cu sume considerabile. Individul e consiliat de FSB și GRU

PSD pompează bani publici și imagine în românofobul Ivan Ceban, principalul pion politic al Rusiei din R.Moldova, care e consiliat de FSB-GRU. Dezvăluirile Podul.ro, confirmate de raportul Trezoreriei SUA. PSD comite un atentat la siguranța națională a României

Ciolacu și Ciucă efectuază la Chișinău prima lor vizită oficială în afara hotarelor României, în vitutea noilor sale funcții

Oficialii de la București au avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu premierul Dorin Recean.

Ciolacu a spus că se simte ca acasă, respectiv că nu ar efectua o vizită oficială la Chișinău, ci mai degrabă a venit la un frate geamăn. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul moldovean, Dorin Recean.

„N-am un sentiment că am venit oficial la Chișinău. Și cred că și pe dvs. vă încearcă același sentiment de câte ori veniți la București. Am sentimentul că am venit acasă și n-am venit la un frate mai mare sau mai mic. Am venit la un frate geamăn”, a spus acesta.

România va debloca o nouă tranșă, de 28 de milioane de euro, în sprijinul Republicii Moldova

Tot astăzi, Ciolacu a anunțat că România va debloca, la următoarea ședință a Guvernului, o nouă tranșă de 28 de milioane de euro din programul nerambursabil de sprijin al Republicii Moldova (de 100 de milioane de euro).

Oficialul a precizat că tranșa va fi utilizată la implementarea proiectelor din programul „Satul European”, lansat de Guvernul moldovean.

La rândul său, Dorin Recean a mulțumit pentru sprijinul „constant” și „prompt” al României pentru Republica Moldova și a îndemnat agenții economici din România să treacă Prutul.

„România și Uniunea Europeană ne-a ajutat foarte mult să punem în lista de sancțiuni acei indivizi care lucrează la destabilizarea situației în Republica Moldova. România ajută Republica Moldova în demersul construirii Uniunii Europene în Moldova, astfel încât spre sfârșitul anului să trecem la o altă etapă”, a declarat premierul moldovean.

„Construim poduri, drumuri, un spațiu digital comun în beneficiilor tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În felul acesta, construim Europa aici, în Republica Moldova”, a mai spus șeful Executivului.

Ciolacu, la întrevederea cu Sandu: „Republica Moldova poate conta pe România”

Prim-ministrul României a venit cu un mesaj după întrevederea avută cu Maia Sandu.

„Am reafirmat astăzi, la Chișinău, la întâlnirea cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sprijinul României pentru acest deziderat comun. Am convingerea că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în cel mai scurt timp! Republica Moldova poate conta pe România!”, a scris Marcel Ciolacu.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.